Senatul a aprobat un proiect de lege care prevede exploatarea aurului doar dacă acesta este prelucrat în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul de lege prevede ca metalele preţioase să se prelucreze în România şi să se marcheze de către Monetaria Statului FOTO Adevărul
Proiectul de lege prevede ca metalele preţioase să se prelucreze în România şi să se marcheze de către Monetaria Statului FOTO Adevărul

Senatul a aprobat un proiect de lege privind exploatarea resurselor naturale cu conţinuturi de metale preţioase ale României, care prevede că exploatarea se va putea face doar în condiţiile în care metalele sunt prelucrate în România.

Prezentul act normativ ar urma să modifice şi să completeze Legea minelor 85/2003 şi Legea petrolului 238/ 2004. Senatorul PSD, Marius Sorin Bota, unul dintre initiatorii legii, a anunţat că acest proiect a trecut de Senat şi, pentru a deveni lege, mai trebuie să treacă de Camera Deputaţilor în calitate de cameră decizională, potrivit hotnews.ro.

Proiectul prevede redeschiderea minelor doar în anumite condiţii. Mai exact, statul român să fie asociat obligatoriu, metalele preţioase să se prelucreze în România şi să se marcheze de către Monetaria Statului, iar tehnologia de prelucrare să respecte anumite norme de mediu.  

Potrivit proiectului, resursele care conţin metale preţioase vor fi gestionate, exploatate şi valorificate doar de către societăţi mixte în care statul român va fi acţionar. 

Proiectul mai prevede ca statul roman va distribui către autorităţile publice locale din zonele de exploatare un procent de minim 5% din dividendele sale.

“Aliajul de aur, argint şi alte metale rare, rezultat în urma procesării resurselor naturale, va fi preluncrat la Regia Autonomă Monetaria Statului Român, în vederea obţinerii de lingouri de metale preţioase fine”, se mai arată în proiectul de lege. 

Banca Naţională a României are drept de preemţiune asupra cumpărarii tuturor lingourilor de metale preţioase “good delivery” produse pe teritoriul ţării.

Proiectul de lege privind exploatarea resurselor naturale cu conţinuturi de metale preţioase ale României

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite