Şeful gigantului petrolier Shell se retrage neaşteptat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peter Voser, directorul de 54 de ani al gigantului petrolier Shell, se va retrage de la conducerea companiei la începutul anului viitor, într-o mişcare surprinzătoare. Motivul? Dorinţa de a-şi schimba stilul de viaţă.

Cu o carieră de 25 de ani la companie, elveţianul a transformat Shell de când a preluat mandatul de director general, în 2009. Voser a făcut din Shell un lider în domeniul gazelor naturale lichefiate iar plecarea sa vine vine în momentul în care întreaga industrie are de înfruntat provocări uriaşe, scrie Reuters.

Shell este al doilea producător mondial de ţiţei, după ExxonMobil, dar, ca şi concurenţii săi, se chinuie să îşi înlocuiască rezervele şi să crească producţia. În acelaşi timp are de înfruntat creşterea costurilor, pe măsură ce forările se fac la adâncimi tot mai mari. Concomitent, preţul petrolului pe bursele mondiale riscă să cadă sub pragul psihologic de 100 de dolari pe baril din cauza crizei economice.

Dintre toţi giganţii petrolieri, Shell aruncă cei mai mulţi bani pe explorare raportat la cantitatea extrasă. Cel mai mare eşec al său îl constituie investirea a 5 miliarde de dolari din 2006 până acum în explorările din Alaska, fără să ajungă să sape vreun singur foraj complet.

Furturile, grevele şi miliţiile sunt o altă problemă în Nigeria, unde este principalul producător străin.

Profitul Shell pe primul trimestru a fost de 7,5 miliarde de dolari în primul trimestru, în creştere faţă de cele 7,3 miliarde din urmă cu un an şi mult peste aşteptările analiştilor de 6,5 miliarde.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite