Şeful Companiei Naţionale a Uraniului a demisionat după întânirea cu Andrei Gerea, ministrul Energiei. Minerii de la Crucea protestează şi azi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compania Naţională a Uraniului extrage materia primă folosită apoi în reactoarele centralei atomice de la Cernavodă
Compania Naţională a Uraniului extrage materia primă folosită apoi în reactoarele centralei atomice de la Cernavodă

Ioan Moraru, directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, a demisionat astăzi din funcţie, în urma unei întâlniri Andrei Gerea, cu ministrul Energiei, el afirmând că demisia sa nu are legătură cu discuţiile şi nici cu protestele minerilor de la Crucea, din judeţul Suceava.

Aproximativ două sute de mineri, care s-au blocat de luni în subteran, continuă şi marţi dimineaţă protestul şi aşteaptă până la ora 14.00 ca revendicările să le fie soluţionate, ameninţând că, în caz contrar, vor intra în greva foamei.

Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru - Crucea şi Botuşana - unde lucrează peste 500 de angajaţi.

Directorul CNU a declarat că oferta pe care a putut să o facă minerilor a fost o creştere cu 5,2 - 5,5 la sută, ceea ce nu i-a mulţumit pe protestatari, care doresc să fie aplicată prevederea stabilită în protocolul semnat de Gerea.

Printre revendicările minerilor, pe care aceştia le consideră minimale, se numără cele legate de salarizare, asigurarea de bilete de tratament şi schimbarea bazei de calcul a pensiilor, în condiţiile în care speranţa de viaţă a unui miner din acest domeniu este uşor peste 50 de ani.

Potrivit lui Moraru, creşterea salarială solicitată de mineri poate fi pusă în aplicare doar dacă se modifică, prin Hotărâre de Guvern, cadrul legal.

Minerii solicită demiterea conducerii Companiei Naţionale a Uraniului, dar şi a sucursalei Suceava şi cer premierului Victor Ponta, ministrului Energiei, Andrei Gerea şi ministrului pentru dialog social, Liviu Pop, să vină să discute cu ei.

Luni dimineaţă, minerii de la Crucea au reluat protestele suspendate la sfârşitul lunii ianuarie, reclamând că nu li s-au mărit salariile, şi nici nu li se alocă mai mulţi bani pentru norma de hrană.

În 30 ianuarie, după o săptămână de proteste ale minerilor de la EM Crucea, o delegaţie a Ministerului Energiei, IMM şi Mediului de Afaceri, condusă de ministrul Andrei Gerea s-a ajuns la un acord, condiţiile fiind statuate în cadrul unui protocol semnat de toate părţile implicate.

Astfel, a fost agreată o nouă formulă de calcul al salariului pentru angajaţii din subteran şi pentru cei de la staţiile de preparare, în aşa fel încât minerii să beneficieze de creşterea veniturilor începând cu 1 februarie 2015.

„Aplicarea acestei măsuri permite apropierea salariilor de la exploatarea de uraniu de nivelul venitului mediu din sectorul mineritului. De asemenea, prin protocol a fost consfinţită respectarea în continuare a prevederilor contractului colectiv de muncă referitoare la acordarea primelor de Paşte, Ziua Mineritului şi de Crăciun“, se preciza într-un comunicat al Ministerului Energiei transmis după semnarea protocolului.

Fostul ministru delegat pentru Energie Răzvan Nicolescu a anunţat anul trecut că Nuclearelectrica va fuziona cu Compania Naţională a Uraniului, dar nici până acum nu s-a întâmplat.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite