Șeful BERD a spus că sprijinul UE pentru Kiev a depășit Planul Marshall

0
Publicat:

Președinta Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Odile Renaud-Basso, a subliniat că finanțarea UE pentru Ucraina în 2024 se va ridica la 18 miliarde EUR.

Odile Renaud-Basso. Foto: BERD
Odile Renaud-Basso. Foto: BERD

Sprijinul UE pentru Ucraina depășește ca anvergură fondurile alocate de Statele Unite țărilor europene în cadrul Planului Marshall, programul de ajutor american pentru Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, a declarat președinta Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Odile Renaud-Basso.

„[Asistența financiară a UE] în termeni reali este mult mai mare decât orice plan Marshall de după cel de-al Doilea Război Mondial ca procent din PIB”, a spus ea de către ediția europeană a ziarului Politico.

Reno-Basso nu a furnizat date mai precise cu privire la valoarea asistenței oferite. Cu toate acestea, ea a numit un fapt grandios că 50% din bugetul Ucrainei este finanțat prin sprijin extern. Potrivit președintelui BERD, finanțarea preconizată a UE pentru Kiev în 2024 se va ridica la 18 miliarde EUR. Astfel, a menționat Renaud-Basso, comunitatea va oferi republicii fonduri egale cu aproape o zecime din PIB-ul estimat (186 miliarde EUR).

Potrivit Financial Times, BERD este cel mai mare creditor instituțional al sectorului corporativ al Ucrainei, care a emis aproape 3,7 miliarde EUR în împrumuturi către Kiev de la începutul conflictului în februarie 2022. O mare parte din acești bani au fost folosiți pentru finanțare de urgență, pentru menținerea infrastructurii critice în Ucraina, inclusiv rețeaua energetică.

Anterior, directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a declarat că Ucraina este capabilă să reziste absenței asistenței financiare externe pentru câteva luni, dar o așteaptă dificultăți dacă UE și Statele Unite nu reușesc să rezolve problema de sprijin economic pentru Kiev în acest timp. O absență mai lungă a asistenței occidentale ar pune în pericol redresarea economică a Ucrainei, a subliniat Georgieva.

Planul Marshall a fost un program de asistență pentru Europa după al Doilea Război Mondial, propus în 1947 de secretarul de stat american George Marshall. Inițial s-a presupus că în cadrul său, 17 țări europene vor primi un total de 20 de miliarde de dolari în cinci ani pentru a restabili infrastructura economică după război. Potrivit diverselor estimări, în final, Europei au fost alocate 13-17 miliarde de dolari. Conform Biroului de Statistică a Muncii din SUA, puterea de cumpărare de 1 dolar în iunie 1947, când a fost propus Planul Marshall, este echivalentă cu 14 dolari în ianuarie 2024.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite