Şefii Airbus confirmă obiectivele de producţie de avioane pe fondul cererii solide

0
Publicat:

Echipa managerială de la constructorul aeronautic Airbus şi-a exprimat miercuri încrederea în previziunile referitoare la producţia de avioane, spunându-le acţionarilor reuniţi la o AGA organizată la Amsterdam că speră să depăşească provocările de pe partea de aprovizionare.

foto fabrica de aeronave Airbus
Foto: Shutterstock

Acţiunile Airbus au înregistrat un avans de 16% de la începutul anului în timp ce rivalul american Boeing trece printr-o criză de amploare, care a dus la prăbuşirea cu 29% a cotaţiei acţiunilor sale, transmite Reuters.

Acţionarii Airbus şi-au dat miercuri acordul pentru o reînnoire parţială a Consiliului de administraţie şi au sprijinit un dividend special în valoare de aproape 800 milioane de euro, pe lângă dividendele obişnuite.

Ca răspuns la presiunile venite de la investitori, conducerea Airbus a propus în luna februarie un dividend special, o dovadă a încrederii sale în afacerile sale comerciale, în pofida problemelor înregistrate de divizia sa spaţială.

Cel mai mare producător mondial de avioane constată în prezent cum comenzile venite de la companiile aeriene îşi revin după pandemie, ceea ce ajută Airbus să îşi refacă rezervele de numerar, în contrast cu ceea ce se întâmplă la rivalul Boeing, care este în mijlocul procesului de schimbare a echipei manageriale şi în paralel suferă de pe urma problemelor cu datoriile.

Analiştii sunt de părere că Airbus este pe o traiectorie care îi va permite să îşi atingă ţinta de a livra 800 de avioane în acest an, după ce în primul trimestru a livrat 142 de avioane. Însă pe segmentul avioanelor monoculoar Airbus este puţin în urma planurilor, cu aproximativ 50 de avioane livrate într-o lună, ceea ce înseamnă că trebuie să accelereze ritmul pentru a atinge ţinta de 75 de avioane produse într-o singură lună în 2026.

Cu toate acestea, şefii Airbus spun că sunt pe o traiectorie adecvată pentru a atinge acest obiectiv. "Continuăm să operăm într-un context care rămâne complex, afectat de tensiunile geopolitice şi provocări pe lanţurile de aprovizionare", a declarat directorul general Guillaume Faury. Cu toate acestea, Faury a reafirmat obiectivul vizând producţia a 75 de avioane pe lună precum şi o ţintă separată privind o producţie lunară de 10 avioane de tip A350 în 2026. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite