Airbus a livrat peste 140 de avioane în primele 3 luni ale anului, cu 12% mai multe decât în 2023

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Airbus a livrat 142 de aeronave în primul trimestru, în creștere cu 12% față de aceeași perioadă a anului trecut, au declarat surse din industrie.

foto fabrica Airbus
Foto: Shutterstock

Bilanțul a readus livrările la același nivel înregistrat în primul trimestru din 2022, după un început lent în 2023, dar a fost cu aproximativ o jumătate de duzină de avioane mai puțin decât așteptările inițiale ale constructorului european de avioane pentru acest trimestru, au precizat sursele citate de Reuters.

Airbus nu publică obiectivele trimestriale de livrare, dar a declarat că vizează 800 de livrări pentru 2024.

Unele livrări de avioane cu fuselaj lat sunt întârziate din cauza lipsei de locuri, în timp ce Airbus a notificat, de asemenea, clienții cu privire la întârzieri în livrările pentru avionul cu fuselaj îngust A321.

Cu toate acestea, Airbus rămâne furnizorul dominant de avioane cu fuselaj îngust, după ce autoritățile de reglementare au limitat producția de avioane concurente Boeing 737, în urma unei explozii a bușonului ușii.

La finele lunii trecute, Airbus a obținut comenzi pentru 65 de avioane de la doi dintre principalii clienți asiatici ai Boeing, o victorie pentru constructorul european de avioane, în timp ce rivalul său american se confruntă cu probleme de calitate după ce, în timpul zborului, a explodat un panou de bord al unui avion 737 MAX 9.

Comenzile reprezintă o lovitură pentru Boeing, care se luptă cu o criză de producție de amploare care l-a determinat să limiteze producția de avioane cu fuselaj îngust, făcându-i mai greu să ajungă din urmă rivalul său european.

Japan Airlines a declarat că va cumpăra 21 de avioane cu fuselaj larg A350-900 și 11 avioane cu fuselaj îngust A321neo de la Airbus, care va furniza pentru prima dată avioane mai mici cu un singur culoar clientului de lungă durată al Boeing.

Comanda din partea celei de-a doua mari companii aeriene din Japonia permite Airbus să își consolideze poziția pe o parte din teritoriul rivalului său, după o primă comandă revoluționară de avioane A350 cu fuselaj lat, sau cu două navete, utilizate pe rutele internaționale mai lungi, în urmă cu puțin peste un deceniu. 

Airbus urmează să ofere o actualizare a livrărilor pe 9 aprilie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite