Secretele paradisului fiscal din insulele Cayman vor fi scoase la iveală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile au hotărît să supună companiile din insulele Cayman unor anchete mai detaliate FOTO Shutterstock
Autorităţile au hotărît să supună companiile din insulele Cayman unor anchete mai detaliate FOTO Shutterstock

Strânse în zeci de ani, secretele ascunse în insulele Cayman sunt pe cale de a erupe, după ce autorităţile au decis să fie mai transparente şi să supună miile de companii şi fonduri speculative cu sediile acolo unor anchete mai detaliate.


Într-o încercare de a-şi îndrepta reputaţia pentru activităţi financiare clandestine, teritoriul britanic de peste mări introduce reforme radicale ce vor face cunoscute numele a mii de firme ascunse şi a directorilor acestora, informează „Financial Times“.

În propunerile trimise mediului autohton de afaceri, puternica autoritate monetară CIMA a prezentat planurile de a crea pentru prima dată o bază publică de date a fondurilor insulei. Aceasta va lista, de asemenea, directorii de fonduri, dar decizia este negociată în prezent de cele două părţi încă de la mijlocul lunii martie. De asemenea, CIMA are planuri de a solicita directorilor să se supună unui proces de verificare pentru a se asigura că aceştia sunt calificaţi pentru a acţiona în calitate de fiduciari pentru investitori.

„În cele 24 de luni ulterioare debutului crizei financiare, Comisia pentru Servicii Financiare din Insulele Britanice Virgine, banca centrală a Irlandei, Comisia Serviciilor Financiare din Jersey, Consiliul de Administraţie al Serviciilor Financiare din Bahamas  şi Comisia de Supraveghere din Insula Man şi-au actualizat toate codurile, legile şi/sau reglementările“, se arată într-un comunicat CIMA.
Mişcarea vine pe fondul unui val de critici internaţionale pentru legile dure de confidenţialitate şi pentru taxele fiscale mici. Insulele Cayman au fost ţinta celor mai multe dintre atacurile politicienilor americani şi europeni, în timp ce se făceau eforuti pentru a ţine pasul cu evoluţia rapidă a noilor reglementări globale.

„De ceva timp tot urlăm pentru mai multă transparenţă“, a declarat Vincent Vandenbroucke, angajat al firmei Hermes BPK, care se ocupă de investirea fondurilor împotriva riscurilor în numele unora dintre cele mai mari companii de fonduri de pensii din Marea Britanie. „Nu mai este acceptabil ca directorii de offshore-uri să fie folosiţi drept paravane”, a continuat acesta.

În 2011, „Financial Times“ a expus modul în care anumiţi directori din insulele Cayman erau în posesia a sute de fonduri speculative.

„E un pas înainte semnificativ“, a declarat Peter Heaps, director general al  agenţiei Carne, care recrutează directori pentru fondurile din Cayman. „În acest moment, indiferent de cunoştinţe şi experienţă, de oriunde în lume, poţi acţiona ca un director al unei entităţi Cayman“, a completat acesta.



Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite