Se închide o fabrică veche de aproape un secol. Toți angajații sunt concediați

0
Publicat:

O fabrică românească cu o vechime de aproape un secol se va închide, toți angajații urmând să fie concediați, conform anunțului Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Mai multe angajate dintr-o fabrică
O fabrică românească de aproape un secol va fi închisă

Fabrica de şosete de la Sebeş, cea mai veche din judeţul Alba, înfiinţată în urmă cu aproape un secol de către un german, îşi va înceta activitatea, cei 99 de angajaţi urmând să fie trimişi în şomaj din 17 martie.

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, Calman Zolt, a declarat marţi, pentru Agerpres, că a fost depusă o notificare de concediere colectivă la Ciserom Sebeş, procedură care ar urma să se aplice în perioada 17 martie-15 decembrie. Este vorba despre 99 de angajaţi, a menţionat acesta.

După ce fabrica a fost cumpărată în urmă cu doi ani de către un om de afaceri din Sebeş, în decembrie anul trecut pachetul majoritar de acţiuni a fost preluat de către un sibian.

În pofida adaptării la nevoile pieţei, cu produse ecologice, unele în premieră pentru ţara noastră, în 2023, fabrica de şosete de la Sebeş a avut pierderi de peste 1,8 milioane de lei, în 2022, un profit de peste 31.500 de lei, fiind pe pierdere şi în 2021, 2020 şi 2019.

Povestea fabricii a început în 1927

Povestea CISEROM a început în 1927, când germanul Gustav Bahner din Liechtenstein, un cartier al orașului Oberlungwitz din Germania de Est, a înființat la Sebeș o mică fabrică de ciorapi, pe nume GBL.

În anul 1928 GBL preia Uzinele Textile Românești. Noua fabrică este dotată cu o varietate mare de maşini de tricotat pentru producţia de ciorapi de mătase, bumbac sau lână şi lenjerie de corp iar pentru punerea în funcțiune a utilajelor au fost adusi specialiști din Germania, din orașul natal al lui Gustav Bahner, Oberlungwitz, localitate care avea o tradiție veche în construcția de mașini de tricotat ciorapi încă din 1731.

În anul 1944 fabrica trece în patrimoniul statului, continuând însă producția de șosete și textile, atât pentru România, cât și pentru export. Între anii 1946-1954, sub administrare sovietică, fabrica se va numi TEBA (de la Textila Banat), nume încă folosit în zilele noastre de către cei mai vârstnici din zona Sebeș.

Preluată apoi drept intreprindere română de stat sub numele „Fabrica de ciorapi si tricotaje Sebeșul” în perioada 1954-1987, fabrica s-a modernizat și specializat doar pe producția de ciorapi, ajungând la o capacitate de 40 de ori mai mare, cu de 6 ori mai mulți angajați decât la începuturile ei, culminând cu 176.000 de perechi produse pe zi în 1989.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite