Schweighofer: Nu am ameninţat Guvernul cu litigii internaţionale, dar ne vom adresa justiţiei dacă prevederile Codului Silvic nu vor fi modificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Holzindustrie Schweighofer vrea eliminarea pragului de 30% la prelucrarea masei lemnoase, introdus în noul Cod Silvic
Holzindustrie Schweighofer vrea eliminarea pragului de 30% la prelucrarea masei lemnoase, introdus în noul Cod Silvic

Holzindustrie Schweighofer, cea mai mare companie din industria lemnului din România, susţine că nu a ameninţat niciodată Guvernul României cu iniţierea de litigii internaţionale, însă precizează că orice investitor străin din domeniul forestier nu va avea altă soluţie decât aceea de a se adresa justiţiei dacă prevederile Codului Silvic nu vor fi modificate.

„În forma sa iniţială, aprobată de Parlamentul României, proiectul de lege de modificare a Codului Silvic ar putea duce la încălcarea mai multor acorduri comerciale şi de investiţii internaţionale, precum şi a legislaţiei europene în domeniul concurenţei“, se arată într-un comunicat al companiei.

Totodată, se precizează că în scrisoarea deschisă se explică faptul că o abordare a problemei tăierilor ilegale care nu include toate părţile implicate, o limitare unilaterală a pieţei forestiere susţinută de un grup de interese, ar putea avea ca efect dispariţia a mii de locuri de muncă din România şi ar putea pune în pericol investiţii viitoare ale Holzindustrie Schweighofer, dar şi ale altor investitori potenţiali şi că, mai mult, o legislaţie care încalcă legi şi acorduri internaţionale ar putea decredibiliza România ca mediu competitiv pentru investitori din lumea întreagă.

„Holzindustrie Schweighofer nu a ameninţat niciodată Guvernul României cu iniţierea de litigii internaţionale. În acelaşi timp însă, compania Holzindustrie Schweighofer este gata să-şi apere dreptul său de participant la viaţa economică a ţării şi pe acela al partenerilor, angajaţilor săi şi al familiilor acestora“, mai susţine compania.

În cazul în care Guvernul României şi, în special, Consiliul Suprem de Apărare al Ţării nu vor considera oportun să convingă sau nu vor convinge Parlamentul de necesitatea excluderii din noua legislaţie a prevederilor care încalcă tratate internaţionale şi legea europeană în domeniul concurenţei, orice investitor străin din domeniul forestier nu va avea altă soluţie decât aceea de a se adresa justiţiei, precizează Holzindustrie Schweighofer.

La sfârşitul săptămânii trecute, în mai multe localităţi au fost organizate proteste pe tema defrişărilor, iar preşedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul să fie discutat în următoarea şedinţă a CSAT.

Premierul Victor Ponta a afirmat aseară că are informaţii concrete legate de întâlniri între o serie de lideri PNL şi reprezentanţi ai Schweighofer.

Referitor la scrisoarea primită din partea acestei companii, în care, conform presei, este solicitată scoaterea pragului de 30% din Codul Silvic şi este invocată posibilitatea acţionării în instanţă a statului român, premierul Victor Ponta a spus că ameninţări din partea firmelor a mai primit în mandatul de prim-ministru, dar nu l-au impresionat.

El a susţinut totodată că reprezentanţii companiei austriece i-au cerut o întrevedere, dar nu a acceptat.

Joi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a avut o discuţie cu şeful SRI, şi l-a rugat foarte oficial să analizeze cu maximă eficienţă şi seriozitate aceste afirmaţii ale premierului.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/codul-silvic" target="_blank">View the story "codul silvic" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite