Scandalul Hidroelectrica-Energon: Alro a început să viziteze "oameni superiori ierarhic", presează pentru energie sub 160 de lei/MWh

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cazul în care tranzacţia cu Energon s-ar fi parafat, "băieţii deştepţi" de la Energy Holding, Alpiq RomIndustrie şi Alpiq RomEnergie, ar fi primit arme pentru disputa în instanţă cu Hidroelectrica
În cazul în care tranzacţia cu Energon s-ar fi parafat, "băieţii deştepţi" de la Energy Holding, Alpiq RomIndustrie şi Alpiq RomEnergie, ar fi primit arme pentru disputa în instanţă cu Hidroelectrica

Alro a început să viziteze „oameni ierarhic superiori“ celor din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica şi presează să obţină energie la preţuri sub 160 lei/MWh, declara Eugen Brădean, fostul director de furnizare al Hidroelectrica, în şedinţa Consiliului de Supraveghere care analiza oferta celor de la Energon.

Acesta era argumentul lui Brădean pentru care contractul cu Energon, trebuia să fie semnat. El afirma că Alro a început să facă presiuni pentru reducerea preţului la energie. „Alro a venit să ceară un preţ mai mic, ameninţând practic, şi urmând să viziteze şi oamenii superiori ierarhic nouă“, spunea Brădean, într-o înregistrare prezentată de Hotnews.ro.

Vânzare mult sub costuri

În acel moment, Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, a spus că preţul energiei în contractul cu Alro este 183 lei/MWh. Contractul a fost renegociat anul trecut, în perioada insolvenţei la Hidroelectrica.

Borza începe în acel moment să facă o serie de calcule, spunând că anul trecut costul de producţie al Hidroelectrica a fost 189 de lei pe fiecare MWh „cu financiarele“, iar în acest an este de 160 lei. Fără „financiare“, costul ar fi de 140 de lei. „Sunt 36 de milioane de euro pe care îi plătim fizic ca dobânzi pentru credite de 700 de milioane de euro“, arată Remus Borza.

Contractul propus de Energon era de 7 TWh pe patru ani, la un preţ de 165 lei/MWh. În acest preţ urmau să fie inclus şi 11 lei/MWh cât este tariful de transport, şi 7 lei hedging. În acest mod, Hidro ar fi primit practic 147 lei/MWh. Borza mai spune, în înregistrare, că prin contract Energon avea posibilitatea să preia în plus sau în minus o cantitate de energie de 20% din contract. Adică Energon ar fi renunţat la 20% în perioada viitorilor de primăvară şi ar fi cerut în plus 20% atunci când urma să existe consum mare. Cu această profilare orară „nu ar mai fi bandă“, ci echilibrare, astfel că ar exista o pierdere de 51 lei la fiecare MWh.

Tranzacţia ar fi "curentat" Hidroelectrica de 400 de milioane de euro

Oana Truţă, reprezentanta Fondului Proprietatea, spune că va transmite această propunere atât Guvernului, cât şi Fondului Monetar Internaţional (FMI), din moment ce Hidroelectrica a fost parte în acordul cu instituţiile internaţionale. În acel moment, Ioan Mihăilă - fost consilier al ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă - îi spune că nu trebuie să "ameninţe". Truţă a cerut imediat demiterea lui Brădean şi a afirmat că în cazul în care contractul s-ar fi reziliat, Hidroelectrica ar fi plătit despăgubiri de 175 milioane de lei. Numai că, prin semnarea contractului cu Energon, s-ar fi dat apă la moară şi celorlalţi „băieţi deştepţi“ – Energy Holding, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie – cu care Hidroelectrica are acum procese în instanţă.

Prin aceste procese, cele trei companii cer Hidroelectricii despăgubiri de 1,9 miliarde de lei, adică 400 de milioane de euro. Dacă Hidroelectrica ar fi semnat contractul cu Energon, atunci avocaţii părţilor adverse ar fi avut argumente în instanţă.

"Nici măcar portarul nu poate să vină cu un astfel de contract", spune, la final, Borza. El adaugă că propunerea lui Brădean ar fi o "armă fatală" în mâinile "băieţilor deştepţi".

Mai puteţi citi

Dosarul „Mită la Hidroelectrica”. Ministrul Constantin Niţă şi denunţătorul Remus Vulpescu audiaţi la DNA

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, s-a prezentat, joi dimineaţă, la DNA, pentru a fi audiat în dosarul "Mită la Hidroelectrica", legat de negocierea unui contract pentru vânzarea de energie ieftină în valoare de peste 260 de milioane de euro. Niţă a fost citat în calitate de martor. La DNA s-a prezentat şi Remus Vulpescu, denunţătorul din dosar.

Dosarul „Mită la Hidroelectrica”. Consilierul ministrului Niţă: am strâns informaţii pentru şeful meu. Vulpescu este unul dintre băieţii deştepţi

Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, şi Ioan Mihăilă, fost membru în Consiliul de Supraveghere al companiei şi fost consilier al ministrului Constantin Niţă, rămân în arest. Decizia magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti este definitivă şi nu poate fi atacată cu recurs.

Dosarul Hidroelectrica: ministrul Energiei, Constantin Niţă, respinge orice acuzaţie şi spune că a anticipat pericolul penal din contractele cu preţ fix

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, respinge acuzaţiile de implicare în scandalul şpăgii de la Hidroelectrica, menţionând că a atenţionat conducerea Hidroelectrica asupra consecinţelor penale ale unui contract cu preţ fix.

STENOGRAME Dosarul „Mită la Hidroelectrica“. Cum s-a negociat şpaga de 1,4 milioane de euro. Remus Vulpescu a făcut denunţul

Remus Vulpescu, directorul de cabinet al ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, este denunţătorul în cazul dosarului de mită în valoare de 1,4 milioane euro pentru incheierea unui contract de furnizare de energie între Hidroelectrica şi firma Energon Power. Cel denunţat, consilierul ministrului Niţă, Ioan Mihăilă, şi Eugen Brădean, directorul de trading la Hidroelectrica, au fost arestaţi pentru 29 de zile. Eugen Brădean, revocat din funcţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite