Dosarul „Mită la Hidroelectrica”. Consilierul ministrului Niţă: am strâns informaţii pentru şeful meu. Vulpescu este unul dintre băieţii deştepţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Brădean a fost director de trading al Hidroelectrica FOTO Adevărul
Eugen Brădean a fost director de trading al Hidroelectrica FOTO Adevărul

Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, şi Ioan Mihăilă, fost membru în Consiliul de Supraveghere al companiei şi fost consilier al ministrului Constantin Niţă, rămân în arest. Decizia magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti este definitivă şi nu poate fi atacată cu recurs.

UPDATE Eugen Brădean şi Ioan Mihăilă vor fi cercetaţi în continuare în stare de arest. 

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins marţi, definitiv, recursul făcut de cei doi la decizia de arestare preventivă a a acestora.

Cei doi sunt acuzaţi de corupţie într-un dosar în care se pregătea mituirea mai multor şefi ai Hidroelectrica pentru incheierea unui contract de furnizare de energie cu firma Energon Power.

Avocatul lui Eugen Brădean a arătat marţi, în faţa instanţei, că în acest caz sunt arestaţi complicii la darea de mită, iar mituitorul nu există, solicitând astfel eliberarea clientului său.

„Mituitorul nu a fost pus sub învinuire, nu înţeleg. Atâta timp cât mituitorul este liber, complicele este judecat în arest”, a precizat avocatul.

Totodată, acesta a precizat că Brădean a fost demis din funcţie, astfel situaţia iniţială s-a modificat.

Tot marţi, avocata fostului consilier al ministrului Niţă a precizat că Remus Vulpescu ar fi încheiat contracte „în regulă” în valoare de 2,2 milioane de euro, onorariu de succes, cu firma de avocatură a lui Remus Borza şi nimeni nu a băgat de seamă acest lucru.

Eugen Brădean a declarat în susţinerea contestaţiei că şi-a exprimat dorinţa de a coopera cu autorităţile şi că ar dori să fie cercetat în libertate.

Mai mult, în combaterea probelor aduse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), acesta a arătat că acel contract ce urma să fie încheiat nu era un contract nefavorabil pentru Hidroelectrica, preţul energiei fiind în scădere, nu în creştere aşa cum susţin anchetatorii.

Fostul membru al Consiliului din cadrul Hidroelectrica a susţinut, prin intermediul avocaţilor săi, că el de fapt a încercat să înţeleagă mecanismul prin care se încheie contracte de vânzare a energiei Hidroelectrica cu anumite firme private şi că a vrut să vadă reacţiile şi modul de abordare al membrilor din cadrul Comisiei de Supraveghere a companiei de stat.

Nu a apucat să îi transmită informaţiile sefului său, Constantin Niţă, pentru că acesta era plecat în SUA.

Ioan Mihăilă a susţinut în faţa instanţei că, dacă va fi lăsat liber le va face un cadou procurorilor prin care va arăta că denunţătorul Remus Vulpescu este unul dintre băieţii deştepţi ai energiei. 

Eugen Brădean şi Ioan Mihăilă au fost arestaţi preventiv pe 24 octombrie într-un caz de mită în valoare de 1,4 milioane de euro pentru incheierea unui contract de furnizare de energie între Hidroelectrica şi firma Energon Power.

Consilierul ministrului delegat pentru Energie, Ioan Mihăilă, pregătea încheierea contractului care urma să prejudicieze Hidroelectrica cu peste 90 de milioane de euro, „de trei, patru luni şi este doar primul dintr-un şir mai lung”. Aşa arată procurorii în referatul trimis instanţei, referat prin care Mihăilă şi directorul de trading al Hidroelectrica, Eugen Brădean, au fost ieri arestaţi preventiv pentru 29 de zile pentru dare de mită şi complicitate la dare şi luare de mită. 

Procurorii anticorupţie susţin că au reuşit să intervină la timp pentru a stopa prejudicierea Hidroelectrica de către „băieţii deştepţi”. 

Vulpescu, abordat iniţial de Brădean

Totul a început pe 8 octombrie când Eugen Brădean l-a abordat, pe holurile societăţii Hidroelectrica pe Remus Vulpescu - denunţătorul din acest dosar - căruia i-a spus că poate primi între 500.000 şi un milion de euro de la nişte "parteneri", pentru a sprijini, din poziţia sa de executor al Consiliului de Supraveghere al companiei, acordarea de contracte de vânzare a energiei electrice unei firme, potrivit anchetatorilor. „Trebuia să fie de acord ca Hidroelectrica să încheie trei contracte bilaterale, fiecare pe o perioadă de patru ani, cu o societate comercială, în scopul furnizării cantităţilor de 200 MWh/h bandă, 50 MWh/h bandă, 50 MWh bandă, adică în total 10,5 TWh (10.500 GWh)", explică procurorii.

În cadrul aceleiaşi discuţii, Vulpescu l-a întrebat pe Brădean la ce preţ ar urma să fie încheiate contractele, iar acesta i-a răspuns că «la un preţ peste preţul de cost». “Raportându-se la afirmaţiile inculpatului Brădean Eugen, numitul Vulpescu Dumitru-Remus a estimat că se urmăreşte producerea unui prejudiciu în dauna Hidroelectrica de aproximativ 300.000.000 - 400.000.000 de lei, sumă de bani rezultată în urma diferenţei de preţ între 175 lei/MWh preţ mediu de piaţă şi 135 lei/MWh cost mediu de producţie, aplicată la cantitatea de 10.500.000 MWh = 10,5 TWh", mai arată anchetatorii.

Procurorii au depus la dosar mai multe interceptări cu discuţii purtate între Remus Vulpescu, Eugen Brădean şi Ioan Mihăilă. În una dintre ele, directorul de la Hidroelectrica îi spune şefului de cabinet al ministrului Finanţelor că Ioan Mihăilă, consilierul ministrului delegat pentru Energie, pregăteşte „această tranzacţie de trei, patru luni de zile şi că este doar prima dintr-un şir mai lung”.

Din stenograme mai reiese cum Mihăilă îl învăţa pe Vulpescu cum să primească mita fără a da de bănuit sau a fi prins. 

„L-a asigurat pe Vulpescu Dumitru-Remus că este vorba despre persoane care <<fac asta de 15 ani>> şi că suma primită cu titlu de mită urmează a fi disimulată sub aparenţa unui contract de comision ce urmează a fi încheiat de către o firmă off-shore şi firma achizitoare a energiei electrice”, se arată în referatul procurorilor anticorupţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite