Scandalul energiilor verzi din România a ajuns la Bruxelles. Direcţia Concurenţă a Comisiei Europene investighează ordonanţa privind schema de sprijin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii de energie fotovoltaică vor primi, de la 1 iulie, pentru fiecare MWh produs, patru certificate verzi  în loc de şase FOTO Adevărul
Producătorii de energie fotovoltaică vor primi, de la 1 iulie, pentru fiecare MWh produs, patru certificate verzi  în loc de şase FOTO Adevărul

Direcţia Generală Concurenţă a Comisiei Europene a început procedurile preliminare de investigare a prevederilor OUG privind sprijinul pentru energia regenerabilă, la cererea Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice, care apreciază că noile reglementări sunt neclare, abuzive şi neconstituţionale.

"Asociaţia noastră a notificat DG Competition, arătând intenţia Guvernului de implementa măsuri cu un caracter distorsionant pentru piaţa de energie electrică. Urmare a notificării, DG Competition a informat asociaţia, în data de 13 iunie, că s-a demarat o procedură preliminară de investigare a măsurilor conţinute în actul normativ propus de Guvern", se arată într-un comunicat al RPIA (Romanian Photovoltaic Industry Association).

Asociaţia menţionează că în prezent analizează toate căile legale disponibile la nivel naţional şi internaţional pentru stoparea ordonanţei de urgenţă, prin care este amânată acordarea unor certificate verzi către investitorii în microhidrocentrale, centrale eoliene şi fotovoltaice.

Reprezentanţii asociaţiei apreciază că măsurile din acest act normativ sunt "neclare, abuzive şi neconstituţionale", blocând în totalitate sectorul de energie regenerabilă din România.

Ordonanţa de urgenţă, adoptată la începutul lunii iunie, prevede printre altele amânarea, în perioada 1 iulie 2013-1 ianuarie 2018, a unui număr certificate verzi, în funcţie de tehnologia folosită la producerea electricităţii.

Astfel, energia eoliană va primi, în perioada respectivă, un certificat verde, în loc de două, iar energia fotovoltaică va primi patru în loc de şase. Microhidrocentralele noi vor primi 2 certificate verzi, în loc de trei. Certificatele verzi vor putea fi recuperate de către investitorii în energie hidro şi solară din 1 aprilie 2017, eşalonat, până în 31 decembrie 2020. Producătorii de energie eoliană vor avea dreptul să îşi recupereze certificatele din 1 ianaurie 2018.

Totodată, energia produsă în centrale fotovoltaice situate pe terenuri agricole nu mai primesc certificate verzi. De asemenea, producătorii de energie regenerabilă nu vor primi certificate pentru energia produsă peste nivelul comunicat de către operatorul sistemului naţional de transport Transelectrica.

Reprezentanţii mai multor companii şi asociaţii din domeniu au contestat propunerile Guvernului, înainte şi după adoptarea ordonanţei de urgenţă, şi au anunţat că efectul va fi reducerea semnificativă a investiţiilor în domeniu, în timp ce consumatorii mari de energie au salutat modificările, întrucât ponderea prea mare a energiei verzi în consum produce costuri ridicate.

Astfel, Asociaţia Română pentru Energie Eoliană anunţa la 5 iunie că modificarea legislaţiei este ilegală, fiind încălcate directivele europene, iar contribuabilii ar putea plăti pagube de sute milioane euro dacă statul va pierde litigiile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite