Scădere de 40% pe piaţa plăcilor ceramice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai bine s-au vândut anul trecut produsele cu preţuri medii, asta în condiţiile în care producătorii şi furnizorii s-au întrecut în reduceri şi promoţii

Piaţa plăcilor ceramice a scăzut cu 40% anul trecut, în volum, din cauza reducerii numărului de proiecte noi de construcţii, al tranzacţiilor imobiliare şi al lucrărilor de renovare, iar vânzările ar putea scădea şi în 2010, cu 10-20%, potrivit companiei Romstal Imex.

„În plus, scăderea valorică a fost influenţată şi de scăderile de preţuri pe care le-au afişat jucătorii din piaţă, deopotrivă furnizori şi distribuitori sau vânzători şi nu numai la ofertele speciale sau promoţiile pe care companiile le-au lansat de-a lungul anului trecut”, crede Oana Iftime, director de strategii şi cercetări de marketing pe segmentul sanitare, ceramice şi electrice decorative în cadrul Romstal Imex.

Reprezentantul Romstal estimează că piaţa ceramicelor va continua să scadă şi în 2010. „Dacă ar fi să avansez cifre, probabil o scădere de 10% ar fi un scenariu optimist, iar de 20% - pesimist", a afirmat Iftime.

 

Un an incert

 

Ea a explicat că în 2009 s-au eliberat cu 20% mai puţine autorizaţii de construire pentru clădiri, comparativ cu 2008, iar lucrările nu vor începe neapărat în 2010, ceea ce înseamnă că finalizarea poate avea loc în 2011 sau 2012.

„Deşi numărul autorizaţiilor de construire eliberate în 2008 a fost mai mare decât în 2007, doar o parte din ele au fost puse în practică. Este posibil ca proiectele începute în 2008, dar amânate, să fie reluate şi finalizate în 2010, dar acest lucru depinde foarte mult de situaţia în care se află dezvoltatorii", a afirmat Iftime.

Ea estimează că în anul următor decizia de renovare a casei va fi şi ea amânată de către potenţialii clienţi.

 

Portofoliu mărit

 

 Cu toate acestea, reprezentanţii Romstal intenţionează să mărească portofoliul de produse şi se aşteaptă la o creştere a vânzărilor comparativ cu anul trecut. În 2009, ponderea cea mai mare în vânzări au avut-o colecţiile de gresie şi faianţă de pe segmentul mediu de preţ, iar în ceea ce priveşte categoria de lux, cele mai cerute au fost colecţiile noi. Vânzările Romstal de anul trecut au fost cu 30% mai mici faţă de 2008. „În 2009 apreciem că Grupul Romstal a avut o scădere de aproximativ 35% a cifrei de afaceri”, spune Oana Iftime. Grupul Romstal  a realizat în 2008 o cifră de afaceri de 550 de milioane de euro, în creştere cu 8% faţă de valoarea din 2007, când a ajuns la 500 de milioane de euro. 

Grupul Romstal, controlat de omul de afaceri Enrico Perini, include mai multe firme, cele mai importante fiind Romstal Imex, Valrom Industrie (producător de sisteme de ţevi din plastic), Valplast Industrie (producător de ţevi şi fitinguri din PVC) şi dealer-ul auto Autoklass Center. Grupul mai cuprinde şi firme specializate în alte segmente, precum cel imobiliar, agricultură sau energetic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite