Scade numărul beneficiarilor de ajutor social. În ce judeţe sunt cei mai mulţi şi la cât a ajuns suma medie plătită acestora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Un număr de 156.944 de români au beneficiat de ajutor social în luna august a acestui an, cu 2.101 mai puţini decât în luna anterioară, arată datele transmise de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Potrivit sursei citate, cei mai mulţi beneficiari au fost înregistraţi în judeţele Dolj (9.988), Bacău (8.701) şi Buzău (7.774), iar cei mai puţini în Bucureşti (229) şi în judeţele Ilfov (911) şi Timiş (1.280).

Suma medie plătită, în luna august, de statul roman, beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 257,57 lei, iar suma totală plătită s-a ridicat la 40,423 milioane de lei.

La finalul lunii august erau suspendaţi de la plată 13.598 beneficiari, cei mai mulţi din Botoşani (965), Dolj (787) şi Teleorman (733).

Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj (327,73 lei), Mureş (307,15) şi Braşov (306,45 lei). 

În septembrie, Guvernul României a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care a introdus noi măsuri pentru stimularea participării pe piaţa muncii a beneficiarilor de ajutor social, dar şi pentru prevenirea dependenţei de acest beneficiu.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţa, în data de 15 septembrie, că una dintre principalele prevederi adoptate de Guvern a fost menţinerea acordării ajutorului social pentru încă 6 luni de la data încadrării în muncă a unei persoane apte de muncă din familia beneficiară de ajutor social, cu condiţia încheierii contractului de muncă pentru cel puţin 2 ani. 

O altă prevedere se referă la posibilitatea ca persoanele din familiile beneficiare de ajutor social, în funcţie de recomandările formulate de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, să urmeze programul educaţional de tip „A doua şansă”. 

Totodată, persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social vor fi obligate să se prezinte la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, din 6 în 6 luni sau ori de câte ori sunt solicitate, pentru menţinerea legăturii cu serviciile de ocupare şi stimularea ocupării. 

„Absenţa va fi asimilată refuzului unui loc de muncă şi va duce la încetarea ajutorului social şi posibilitatea depunerii unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni”, a anunţat Raluca Turcan.

Citeşte şi: Noi măsuri pentru românii care beneficiază de ajutor social. Ministrul Muncii anunţă ce condiţii trebuie să respecte pentru a primi banii

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite