Salariile şefilor BNR nu mai sunt ţinute la secret. Ce venituri încasează Mugur Isărescu, Florin Georgescu şi Liviu Voinea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BNR se află de două luni în mijlocul unui scandal privind politica de salarizare şi de angajare
BNR se află de două luni în mijlocul unui scandal privind politica de salarizare şi de angajare

După ce guvernatoru Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a anunţat în luna august că salariul lunar pe care îl încasează de la banca centrală se ridică la 13.600 de euro, alte salarii ale şefilor BNR au fost făcute publice. Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu încasează lunar 13.000 de euro, iar viceguvernatorul Liviu Voinea - 12.200 de euro. La aceste sume se mai adaugă anual şi alte venituri.

Banca Naţională a României (BNR) va publica începând de joi salariile angajaţilor săi şi a membrilor consiliului de administraţie în formă neanonimizată, precum şi minutele şedinţelor de politică monetară, precum şi scorul votului, a anunţat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al instituţiei, într-o conferinţă de presă, precizând că decizia a fost luată ca urmare a dorinţei de creştere a transparenţei.

I. Conducerea executivă

A. Venit lunar

salarii bnr

B. Alte venituri

În plus faţă de salariul lunar, se acordă anual şi alte venituri, după cum urmează:

- Indemnizaţie de vacanţă – 100% din salariul net lunar;

- Alte drepturi băneşti de maximum 1,6 salarii nete lunare;

- O sumă din fondul de participare a salariaţilor la profit – în funcţie de cuantumul fondului constituit potrivit prevederilor art. 43 din Legea nr. 312/2004, fără a se depăşi un salariu net lunar.

La încetarea contractului individual de muncă, potrivit prevederilor art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, salariaţii Băncii Naţionale a României beneficiază de o indemnizaţie de pensionare, egală cu 12 salarii, calculată la nivelul ultimului salariu primit, cu condiţia ca salariatul respectiv să fi lucrat, fără întrerupere, minimum 6 ani în cadrul băncii, anterior îndeplinirii condiţiilor legale de încetare a contractului individual de muncă.

În cazul salariaţilor care au lucrat în Banca Naţională a României mai puţin de 6 ani, fără întrerupere, anterior îndeplinirii condiţiilor de încetare a contractului individual de muncă, indemnizaţia de pensionare se acordă, diferenţiat, astfel:

5 ani – 10 salarii;

4 ani – 8 salarii;

3 ani – 6 salarii.

Membrii Consiliului de administraţie nu beneficiază de bonus de performanţă.

II. Conducerea neexecutivă

Membrii neexecutivi ai Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României - Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Ágnes Nagy, Virgiliu-Jorj Stoenescu – primesc o indemnizaţie netă lunară de membru al Consiliului de administraţie în valoare de 17.103 lei.

Aceştia pot beneficia şi de alte venituri conform legii.

În anul 2015, membrii neexecutivi au primit fiecare o sumă echivalentă cu o indemnizaţie netă.

III. Nivelurile minime şi maxime aferente salariilor nete pentru funcţiile de conducere din Banca Naţională a României

A. Venit lunar

salarii bnr

B. Alte venituri

În plus faţă de veniturile enumerate la punctul I, lit. B, salariaţii băncii pot primi bonus de performanţă anual, acordat în funcţie de rezultatele obţinute în urma evaluării performanţei profesionale, în cuantum situat între 25% şi100% din salariul lunar.

Scandalul salariului guvernatorului Mugur Isărescu

Banca centrală a fost în ultimele luni în centrul unui imens scandal în privinţa veniturilor angajaţilor şi a politicii de salarizare şi angajare din cadrul instituţiei. Presa a scris că Bogdan Stănescu – un angajat al BNR – mai are peste 20 de locuri de muncă la stat, fiind, de exemplu, administrator special la Oltchim, membru în consiliul de administraţie al Nuclearelectrica, sau Director al direcţiei de Administrare a Participaţiilor Statului din cadrul Ministerului Energiei.

De asemenea, presa a scris că Dan Darabont, fost primar PSD al Sectorului 6, fost prefect şi viceprimar al Capitalei, este şi directorul Direcţiei Patrimoniu şi Investiţii al BNR.

La începutul lunii august, guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi-a făcut public salariul, fiind anterior de notorietate că declaraţiile de avere ale angajaţilor BNR, postate pe site-ul instituţiei, nu cuprindeau aceste date. „Va prezint salariul net si indemnizatia de conducere care revin guvernatorului: salariul net lunar este de 42.727 lei, iar indemnizatia lunara pentru functia de presedinte al Consiliului de Administratie este de 18.476 lei. Astfel, venitul net lunar total este de 61.203 lei (13.601 euro, la un curs de 4,5 lei/euro)“, a explicat guvernatorul.

Fostul viceguvernator Bogdan Olteanu a fost arestat preventiv recent, ca urmare a implicării sale în numirea lui Liviu Mihaiu drept guvernator al Deltei Dunării. Procurorii susţin că Olteanu a luat două milioane de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru a intermedia numirea lui Mihaiu.

Recent, economiştii Lucian Isar – fost ministru delegat pentru Mediul de Afaceri şi Răzvan Orăşanu – fost şef al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au adus mai multe acuzaţii conducerii BNR. Isar afirma că angajaţii BNR au primit bonusuri mari din profiturile realizate de către banca centrală, ca urmare a împrumuturilor luate de România de la Fondul Monetar Internaţional.

De asemenea, analistul Florin Cîţu a fost un susţinător fervent al politicii de publicare a minutelor BNR, pe modelul din SUA, unde Rezerva Federală publică toate discuţiile din cadrul şedinţelor consiliului de administraţie.

În fine, senatoarea Cristiana Anghel şi deputatul Daniel Zamfir au demarat o serie de proiecte de legi prin care doresc modificare statutului BNR, astfel încât să fie eiliminată imunitatea de care beneficiază şefii BNR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite