Isărescu: BNR ţine rezerva internaţională în străinătate pentru că în ţară nu ar avea nicio valoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă / Isărescu a explicat că prin păstrarea rezervei internaţionale în 
străinătate aceasta poate fi verificată de către partenerii economici ai
 României
Foto: Arhivă / Isărescu a explicat că prin păstrarea rezervei internaţionale în străinătate aceasta poate fi verificată de către partenerii economici ai României

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a explicat, vineri, într-o conferinţă, la Alba Iulia, că România păstrează rezerva internaţională în străinătate deoarece, dacă ar fi ţinută în ţară, ”nu ar avea absolut nicio valoare”, iar astfel poate fi verificată de către partenerii economici ai României.

”Pentru că multă lume consideră că e ceva necurat aici, de ce BNR ţine aurul la Londra. Păi, aurul este parte din rezerva noastră internaţională.

E rezervă internaţională. Nu e rezervă internă. Toată rezerva internaţională a unei ţări se ţine în exterior, că de aia se numeşte rezervă internaţională. Dolarii, cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i ţinem în ţară.

Dacă i-am ţine în ţară, nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Îi ţinem în conturi în străinătate. Aşa se ţine. Pare contraintuitiv, dar în momentul în care am ţine rezerva valutară în ţară, în primul rând am credita pe gratis, fără dobândă, ţările emitente de monedă ale monedei respective şi în al doilea rând nu am asigura convertibilitatea”, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, vineri seară, la Alba Iulia.

Isărescu a explicat că prin păstrarea rezervei internaţionale în străinătate aceasta poate fi verificată de către partenerii economici ai României.

”Noi nu suntem crezuţi pentru că în fiecare lună spunem rezerva valutară a BNR este de 32 de miliarde plus 103 tone de aur şi care valorează patru miliarde de dolari. Nu, nu ne-ar crede nimeni dacă am avea banii în ţară. Ei pot să fie verificaţi în orice clipă pe plan internaţional în sistemul de conturi. Aşa funcţionează economia mondială(…).” a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a explicat că Bundesbank şi-a repatriat o parte din rezerva de aur din care avea 90% la Federal Reserve în Statele Unite, reducând-o la 60%.

”Noi avem deja 60% în exterior, 40% în interior. Bineînţeles că putem să o aducem în interior. Atunci rezerva de aur adusă în interior devine rezervă internă. Am vrut să atac acest subiect pentru că multe trăsnăi se aud în societatea românească astăzi şi ele sunt vânturate uneori fără motiv”, a conchis Mugur Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, care este şi membru al Academiei Române, a susţinut, vineri, la Alba Iulia, o conferinţă cu tema ”Parcursul economiei româneşti şi a BNR către modernitate şi către Europa”. Conferinţa a avut loc în deschiderea Festivalului „Dilema Veche”, eveniment în timpul căruia vor avea loc mai multe dezbateri, conferinţe, lecturi publice, proiecţii de film şi concerte.

Programul de vineri a continuat cu un recital Ana Silvestru, la Catedrala Romano Catolică din Alba Iulia.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite