VIDEO Mugur Isărescu a găsit soluţia pentru Cuminţenia Pământului: „Suma necesară poate fi acoperită din donaţia BNR“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent la o dezbatere în cadrul Festivalului Dilema Veche, Mugur Isărescu a declarat că Guvernul poate aloca banii necesari pentru achiziţia operei Cuminţenia Pământului din profitul Băncii Naţionale. El le-a sugerat intelectualilor să ceară public Executivului acest lucru.

Ediţia a cincea a festivalului Dilema Veche, care se desfăşoară în acest week-end în cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, a debutat aseară cu o conferinţă susţinută de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României. Acesta a vorbit despre parcursul Băncii Naţionale de la perioada tulbure a anilor ’90 până la stabilitatea din prezent. În cadrul evenimentului, scriitorul Andrei Oişteanu l-a întrebat pe Mugur Isărescu de ce nu se implică şi BNR cu o sumă consistentă de bani în subscripţia publică pentru achiziţia operei Cuminţeniei Pământului.

Mugur Isărescu a lăsat să se înţeleagă că statul are capacitatea de a acoperi cea mai mare parte din suma necesară achiziţiei. “Donaţia noastră este către bugetul de stat. 80% din profitul Băncii Naţionale merge către buget, asta înseamnă câteva sute de milioane de euro pe an. Dumneavoastră, care aţi fost aplaudat pentru întrebarea pe care mi-aţi pus-o, puteţi merge la Guvern să-i spuneţi să ia din această donaţie a noastră 5 milioane de euro şi să cumpere Cuminţenia Pământului. Am rugămintea ca dumneavoastră, intelectualii, să sugeraţi Guvernului ca din banii pe care i-am dat anul ăsta, 5 milioane să fie alocaţi către Cuminţenia Pământului, ca să nu mai lungim povestea asta. Ar fi o sugestie bună”, i-a răspuns Mugur Isărescu lui Andrei Oişteanu.

Acesta din urmă a replicat că ar fi de o mai mare rezonanţă ca propunerea să vină de la Guvernatorul BNR. Mugur Isărescu a promis că va propune şi el, în tandem cu oamenii de cultură. 

Preţul operei Cuminţenia Pământului este de 11 milioane de euro. Statul asigură 5 milioane de euro, urmând ca restul de 6 milioane să fie completat prin subscripţie publică. Până în prezent, însă, totalul banilor donaţi de români a ajuns la o jumătate de milion de euro, iar termenul-limită pentru strângerea sumei este 30 septembrie.

În cadrul dezbaterii de la festivalul Dilema Veche, Mugur Isărescu a mai spus România n-a fost pregătită din punct de vedere economic să adere la Uniunea Europeană în 2007, dar accederea a fost un compromis, întrucât “dacă nu intram atunci, nu cred că mai intram vreodată”.

“Adevărul e că noi n-am fost pregătiţi să intrăm în Uniunea Europeană în 2007. Dar, dacă nu intram atunci, nu ştiu dacă mai intram şi pentru asta îmi asum toată responsabilitatea. Pentru că eu, ca premier al României, am negociat cu Romano Prodi intrarea României în UE. Prodi m-a avertizat că nu suntem pregătiţi pentru 2007. Inclusiv la nivel de mentalitate şi de gândire nu eram pregătiţi să intrăm în UE” Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Concerte, filme şi dezbateri la festivalul Dilema Veche

Conferinţa, care a avut loc pe esplanada Catedralei Romano-Catolice, a adunat câteva sute de persoane. După ce l-au ascultat pe Mugur Isărescu, cei prezenţi în Cetatea Alba Carolina au putut participa la trei concerte: un recital de pian susţinut de Ana Silvestru în Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, urmat de o demonstraţie de virtuozitate a celor 138 de muzicieni din Budapest Gypsy Symphony Orchestra şi un concert de muzică americană în care cap de afiş a fost AG Weinberger.

Festivalul Dilema Veche continuă astăzi şi mâine cu proiecţii de film, conferinţe şi concerte. În această după-amiază, Valeriu Nicolae, fost secretar de stat în Ministerul Muncii şi militant pentru drepturile minorităţilor, va dezbate alături de oamenii din cetate, problema egalităţii de şanse pe care le au copiii romi, pornind de la filmul documentar “Toto şi surorile lui”. Tot în această după-amiază sunt programate conferinţe pe tema migraţiei. Hans Klemm – ambasadorul SUA în România, George Maior – ambasadorul României în SUA, Angela Cristea – Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi Jan Gabor, ambasadorul Slovaciei în România încearcă să găsească un răspuns la dilema: migraţia: criză sau oportunitate. De asemenea, de la ora 20.00, scriitorul Andrei Oişteanu vorbeşte despre istoria evreilor din România. Seara se va încheia cu un concert al formaţiei Bella Ciao, o legendă a muzicii folk italiene.

dil

În zilele festivalului Dilema Veche, cetatea Alba Carolina este păzită de o gardă a copiilor.

Duminică, tema migraţiei revine într-o dezbatere în unică în România. Trei lideri religioşi -   ÎPS Andrei -Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Rafael Shaffer - Rabinul României şi Muftiul Iusuf Murat - şeful Cultului Musulman din România vorbesc despre substratul religios al fenomenului migraţiei. Dezbaterea va fi moderată de către diplomatul şi scriitorul Theodor Baconschi. Pentru că festivalul Dilema Veche îşi propune să apropie oamenii de spiritul revistei, tot duminică, redactorii Dilema vor ţine o şedinţă de redacţie cu public. Cititorii fideli dar şi curioşii vor putea vedea, astfel, cum se face o revistă. Festivalul se va încheia cu două concerte: Holograf unplugged şi Mahala Rai Banda.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite