Salariile din companii de stat pot fi majorate chiar dacă au pierderi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din Parlament Inquam Photos / George Călin
Imagine din Parlament Inquam Photos / George Călin

Salariile în companiile de stat, indiferent de cât de dezastruoase sunt rezultatele acestora, vor putea creşte graţie unui amendament formulat de PNL la proiectul privind rectificarea bugetară.

Amendamentul formulat de deputatul PNL Lucian Heiuş la proiectul de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2020 pentru rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 introduce un nou articol:

"La determinarea sumelor cu care pot fi majorate cheltuielile de natură salarială pentru anul 2020, operatorii economici care aplică prevederile Ordonanţei Guvernului nr.26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014 cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt condiţionaţi de îmbunătăţirea/menţinerea rezultatului brut realizat în anul 2019, prevăzută la art.48 alin. (1), lit. a)-d) din Legea bugetului de stat nr.5/2020, cu modificările ulterioare".

Amendamentul, dat publicităţii de economistul Claudiu Năsui (USR) a fost argumentat de iniţiator prin faptul că "în urma crizei determinate de epidemia COVID-19, mai mulţi agenţi economici se confruntă cu dificultăţi în realizarea veniturilor, ceea ce conduce la un rezultat brut mai mic decât cel realizat în anul precedent".

Conform legii încă în vigoare, companiile de stat nu pot majora cheltuielile salariale decât dacă şi-au îmbunătăţit sau menţinut rezultatul brut obţinut. Adică, dacă activitatea merge bine poţi să creşti salariile, dar dacă merge prost, nu poţi.

"Pentru că a fost pandemie şi companiile de stat nu şi-au îmbunătăţit rezultatul brut, PNL a propus totuşi companiile de stat să poată să îşi mărească salariile chiar şi anul acesta. Am încercat să explic în cadrul Comisiei pentru buget-finanţe că nu putem susţine aşa ceva în condiţiile în care e un prăpăd în mediul privat. Mediul privat a fost forţat, ca de fiecare dată, să strângă cureaua. Cum putem să spunem românilor care lucrează în privat că ei vor suferi, dar că la companiile de stat vom creşte totuşi salariile, chiar dacă şi ele au făcut pierderi. De unde bani? Evident din bugetul de stat susţinut de contribuabili. Nici nu ştii ce e mai trist, faptul că trece un astfel de amendament cu voturile tuturor mai puţin USR, sau că vine chiar de la un partid care îşi zice ’liberal‘", declară deputatul USR Claudiu Năsui.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite