S-au mărit tarifele de transport și distribuție a energiei. Ce impact vor avea asupra consumatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tarifele de transport și distribuție a gazelor și energiei electrice au crescut de la 1 aprilie 2023, potrivit Legii 357/2022, prin adăugarea tuturor costurilor suportate de operatori în 2021 și 2022.

Contor de energie electrică, lângă un ochi de aragaz și mai multe bancnote euro
Tarifele de transport și distribuție a gazelor și energiei electrice au crescut de la 1 aprilie 2023

Tarifele rezultate ca urmare a aplicării prevederilor alin. (1) nu se modifică în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei va stabili tarife reglementate de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale, precum şi tarife reglementate de transport al energiei electrice, aplicabile începând cu data de 1 aprilie 2023, conform cadrului de reglementare şi prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.”, se menționează la Alin 2, Art. 14, din Legea 357/2022

Conform OUG 33/2007 cu modificările ulterioare, ANRE are obligația să verifice dacă tarifele solicitate de operatori sunt realizate în conformitate cu Metodologiile de stabilire a tarifelor și să le aprobe dacă aceste tarife respectă Metodologia.

Întrebat ce impact vor avea aceste majorări în facturile românilor, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a precizat că situațiile sunt diferite.

„Impactul acestor creșteri de tarif asupra costurilor consumatorului final se prezinta astfel:

a) Energie electrică – nu există un impact direct asupra consumatorului casnic sau non casnic, creșterea tarifelor urmând a fi compensată de catre stat

b) Gaze naturale

a. Consumator casnic

i. o creștere cu cca. 4-5% față de prețurile efectiv achitate în luna februarie 2023

b. Consumator non casnic cu un consum sub 50.000 MWh/an

i. o creștere cu cca. 1-2% fata de preturile efectiv achitate în luna februarie 2023

c. Consumator non casnic cu un consum peste 50.000 MWh/an

i. o creștere cu cca. 5-10% fațăta de prețurile efectiv achitate în luna februarie 2023”, a explicat Dumitru Chisăliță.

Căror clienți ai Hidroelectrica le vor crește prețurile

Ulterior, expertul în energie a precizat că, deși oficial se anunță că această acțiune nu va afecta consumatorii, „în realitate vor exista creșteri de prețuri pentru unii dintre ei”.

Vom prezenta cum va afecta modificarea tarifelor de distribuție energie electrică situația clienților Hidroelectrica, subliniind aici și un aspect anormal. Consumatorii Hidroelectrica care în luna martie 2023 le au expirat contractele de furnizare energie electrică au fost tratați în mod diferit, au fost consumatorii care au primit o Notificare și li s-au prelungit contractele unde vor avea prețuri majorate pentru energia electrică cu 12% (exclusiv tarifele de distribuție) și alți consumatori care nu au primit nici o Notificare și li s-a prelungit ”automat” contractual fără nici o creștere de preț!”, a punctat expertul.

În situația consumatorilor care au primit Notificare de la Hidroelectrica, respectiv de la 1 aprilie 2023 au atât o creștere de preț la energia marfă, cât și la tarifele de transport și distribuție creșterile de preț se prezintă astfel:

image

În situația consumatorilor care nu au primit Notificare de la Hidroelectrica, s-a prelungit ”automat” contractul fără creșteri de preț pentru energia marfă, respectiv de la 1 aprilie 2023 au doar o creștere de preț urmare a creșterii tarifelor de transport și distribuție, și avem următoarea situație:

image

Este important de precizat că în situația în care, consumul de energie lunar este sub 100 kWh, atunci indiferent cât este majorarea realizată. se va achita prețul plafonat de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv dacă consumul de energie lunar este sub 255 kWh, atunci indiferent cât este majorarea realizată se va achita prețul plafonat de 0,8 lei/kWh cu TVA inclus”, a adăugat Dumitru Chisăliță.

Hidroelectrica: Creșterile de tarif sunt rezultatul modificării tarifelor de distribuție

Luni, Hidroelectrica a precizat că „NU mărește prețul energiei active pentru consumatorul final, acesta rămânând cel din oferta curentă, respectiv 0,28 lei/kWh pentru clienții casnici (valabil pentru un an de la data semnării contractului)”.

„Creșterile de tarif sunt rezultatul modificării tarifelor de distribuție începând cu 1 Aprilie 2023”, au precizat reprezentanții companiei într-un comunicat remis presei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite