Acord privind reducerea consumului final de energie la nivelul UE cu 11,7% în 2030

0
Publicat:

Negociatorii preşedinţiei Consiliului European şi cei ai Parlamentului European au ajuns vineri la un acord provizoriu privind reducerea consumului final de energie la nivelul UE cu 11,7% în 2030.

Un bărbat micșorează temperatura din încăpere pentru a reduce consumul de energie
Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord privind reducerea consumului de energie

"Statele membre trebuie să asigure, împreună, o reducere a consumului final de energie de cel puţin 11,7% în 2030, comparativ cu prognozele privind consumul de energie pentru anul 2030 făcute în 2020. Aceasta se traduce într-o limită superioară a consumului final de energie al UE de 763 milioane de tone de echivalent petrol şi una de 993 milioane de tone de echivalent petrol pentru consumul primar", a anunţat preşedinţia suedeză a UE într-un comunicat de presă, transmite Reuters.

Preşedinţia suedeză a Consiliului European subliniază faptul că, în cazul consumului final de energie, limita de consum va fi obligatorie pentru statele membre, la nivel colectiv, în timp ce ţinta privind consumul primar de energie va fi una orientativă.

Consiliul European şi Parlamentul European au convenit că toatele state membre vor contribui la atingerea ţintei generale fixate la nivelul UE prin contribuţii şi traiectorii naţionale, stabilite de statele membre în planurile lor naţionale integrate în domeniul energiei şi schimbărilor climatice.

Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi din cadrul Consiliului European precum şi comitetul responsabil pentru politicile enegetice din cadrul Parlamentului European vor trebui să aprobe acordul provizoriu, după care Parlamentul şi Consiliul îl vor putea adopta în mod formal.

În urmă cu ceva timp, eurodeputații au majorat obiectivul UE de reducere a consumului final de energie și a consumului de energie primară, astfel încât statele membre să asigure în mod colectiv reducerea consumului final de energie cu cel puțin 40% până în 2030 și cu 42,5 % a consumului de energie primară în comparație cu previziunile pentru 2007. „Aceasta corespunde unei cantități de 740 și, respectiv, 960 milioane de tone echivalent petrol pentru consumul final de energie primară”, precizau recent eurodeputații.

Obiectivele vor fi atinse prin măsuri la nivel național

Potrivit acestora, statele membre ar trebui să stabilească contribuții naționale obligatorii pentru atingerea acestor obiective.

Obiectivele vor fi atinse prin măsuri la nivel local, regional, național și european, în diferite sectoare – de exemplu, administrație publică, clădiri, întreprinderi, centre de date.

Numai extinderea energiei din surse regenerabile înseamnă o independență reală”, a declarat Markus Pieper (PPE, Germania), raportor pentru Directiva privind energia din surse regenerabile. „Sprijinim cu fermitate obiectivul mai ambițios de 45 % pentru 2030. Confirmăm necesitatea unei cooperări transfrontaliere sporite pentru a extinde utilizarea energiei din surse regenerabile și solicităm o strategie diversificată de import pentru hidrogen. Am întărit, de asemenea, cerințele privind sustenabilitatea biomasei și a combustibililor și am indicat modalități prin care materialele biogene pot aduce o contribuție economică reală la tranziția energetică”, a adăugat Pieper.

La rândul său, Niels Fuglsang (S&D, Danemarca), raportor pentru Directiva privind eficiența energetică, a subliniat că măsurile sunt imperios necesare în contextul invaziei ruse din Ucraina. „Ne aflăm într-o criză în care Putin închide gazul. Unul dintre cele mai eficiente răspunsuri la această problemă este eficiența energetică. Este esențial faptul că Parlamentul a votat obiective ambițioase și obligatorii în materie de eficiență energetică pentru UE și pentru fiecare stat membru în parte”, a adăugat Fuglsang.

Măsurile au fost aprobate în același pachet privind creșterea ponderii energiei din surse regenerabile în consumul final de energie al UE la 45% până în 2030, obiectiv sprijinit și de Comisia Europeană în cadrul pachetului său „RepowerEU”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite