Rusia vrea să exporte peste 65 de milioane de tone de cereale, după ce a înregistrat o recoltă record

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o recoltă record, Rusia intenţionează să exporte peste 65 de milioane de tone cereale, conform datelor Guvernului de la Moscova.

foto exporturi de cereale
Rusia vrea să exporte peste 65 de milioane de tone de cereale Foto: Shutterstock

Cu o recoltă de peste 151 de milioane de tone cereale şi legume - inclusiv aproape 99 de milioane de tone de grâu - Rusia îşi va putea acoperi propriile necesităţi şi va putea expedia cantităţi record „partenerilor străini”, a afirmat marţi ministrul Agriculturii, Dmitri Patruşev, conform presei ruse de stat, transmite DPA.

Rusia a încheiat precedentul sezon cu exporturi record de 60 de milioane de tone cereale.

Conform declaraţiilor lui Dmitri Patruşev, Rusia a realizat deja al doilea cel mai ridicat randament la cereale din istoria ţării, în sezonul dintre verile anilor 2023 şi 2024. Şi alte recolte de produse agricole, cum ar fi orez şi cartofi, au crescut în 2023, a adăugat oficialul rus.

După invadarea Ucrainei, sectorul agriculturii din Rusia s-a confruntat cu sancţiuni, iar autorităţile de la Kiev au acuzat Moscova că de la începutul invaziei s-au furat cereale ucrainene în valoare de un miliard de dolari.

În mod repetat preşedintele rus Vladimir Putin s-a plâns de sancţiunile care, susţine el, afectează exporturile de cereale ruseşti. Rusia a început în 17 noiembrie livrările gratuite de cereale promise de Putin către mai multe ţări africane, primele fiind Somalia şi Burkina Faso.

Preşedintele rus a promis să livreze cereale cu titlu gratuit în şase ţări africane, cu ocazia summitului Rusia-Africa, organizat în iulie la Sankt Petersburg, la scurt timp după ce Moscova s-a retras din acordul care permitea exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. 

Se așteapta ca recolta să depășească 90 de milioane de tone și în 2024

Producția rusă de grâu ar putea ajunge la 90 de milioane de tone în 2024, într-o a treia recoltă excepțională consecutivă, în urma unei campanii favorabile de însămânțare de toamnă, a anunțat marți Agritel.

Această estimare pentru recolta din 2024-25 sugerează că producția record înregistrată în ultimii doi ani în Rusia este aici pentru a rămâne”, a declarat Agritel, divizia de analiză agricolă a Argus.

Combinate cu stocurile, perspectivele de recoltă ar menține oferta totală de grâu rusesc peste 100 de milioane de tone pentru al treilea sezon consecutiv în 2024/25, se arată într-o notă.

Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume, a recoltat o recoltă record în 2022, iar producția din acest an se așteaptă să fie a doua cea mai mare.

Agritel, care nu include Crimeea și alte regiuni anexate ale Ucrainei în previziunile sale privind Rusia, estimează recolta din 2022 la 96,5 milioane de tone și producția din 2023 la 89,6 milioane de tone. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite