Exporturile de cereale din Ucraina au scăzut cu peste 50% în septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exporturile de grâu și alte cereale au scăzut masiv în perioada cuprinsă între datele de 1 și 24 septembrie. Declinul a ajuns la 51% comparativ cu o perioadă similară din 2022.

Vapor cu cereale, drapel Ucraina
Exporturile de cereale din Ucraina au scăzut cu peste 50% în septembrie

Exporturile de cerale din luna septembrie ai ajuns la cantitatea totală de 1,57 de milioane de tone, ceea ce reprezintă o scădere de 51% comparativ cu cantitatea de 3,21 de miloane de tone exportate în aceași perioadă a anului 2022.

Oficialii de la Kiev nu au dat explicații referitoare la motivele scăderii exporturilor. Cu toate acestea, cele mai mari scăderi au fost înregistrate după ce Polonia, Slovacia și Ungaria s-au opus vehement ridicării restricțiilor impuse pentru importurile de cereale.

În plus, scăderea cantității exportate de cerale din Ucraina are o strânsă legătură și cu decizia țării noastre și a Bulgariei, care au fost de acord să sprijine subvenţiile pentru tranzitul cerealelor şi vor ca alte produse să fie adăugate pe lista interdicţiilor de import.

Traderii şi sindicatele din agricultură susţin că decizia Rusiei din iulie, de a renunţa la acordul negociat de ONU care permitea Ucrainei să exporte cereale via porturile sale de la Marea Neagră, şi recentele atacuri ruseşti asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, sunt principalele motive ale reducerii exporturilor.

Ucraina a exportat până acum 6,2 milioane de tone de cereale în sezonul iulie 2023-iunie 2024, faţă de 7,5 milioane tone în perioada similară din sezonul precedent.

Cantităţile totale de cereale pe care Ucraina le-a exportat deja în sezonul actual includ 2,5 milioane de tone porumb, trei milioane tone grâu şi 599.000 tone orz.

Ucraina se aşteaptă să recolteze cel puţin 80 milioane tone cereale şi seminţe oleaginoase în 2023 iar surplusul pentru export în sezonul 2023/2024 totalizează aproximativ 50 milioane tone.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de porumb, rapiță, grâu și semințe de floarea-soarelui. În același timp, Uniunea Europeană a permis exportul acestor produse în alte țări. 15 septembrie a fost data expirării acestei interdicții.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite