Rusia se chinuie să vândă petrolul din Pacific din cauza sancțiunilor impuse de Occident

0
Publicat:

Mai mult de o duzină de petroliere încărcate cu 10 milioane de barili de țiței rusesc au fost blocate în largul coastelor Coreei de Sud timp de câteva săptămâni, până în prezent nevândute din cauza sancțiunilor americane și a problemelor de plată, potrivit a doi comercianți și datelor de urmărire a navelor.

foto butoaie de petrol și gaz cu drapelul Rusiei
Rusia se chinuie să vândă petrolul din Pacific din cauza sancțiunilor impuse de Occident

Volumele, care echivalează cu 1,3 milioane de tone metrice, reprezintă mai mult de o lună de producție a proiectului Sakhalin-1, cândva un proiect emblematic al companiei americane Exxon Mobil, care a ieșit din Rusia după invazia Moscovei în Ucraina, transmite Reuters.

Dificultățile în vânzarea Sokol reprezintă una dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă Moscova de la impunerea sancțiunilor de către Occident și una dintre cele mai grave întreruperi ale exporturilor de petrol rusesc din ultimii doi ani.

Washingtonul a declarat că dorește ca sancțiunile să reducă veniturile președintelui Vladimir Putin și mașinăriei sale de război din Ucraina, dar nu să întrerupă fluxurile de energie rusească către piețele globale.

Anul trecut, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva mai multor nave și companii implicate în transportul de Sokol.

Începând de vineri, 14 nave cu Sokol erau blocate în jurul portului Yosu din Coreea de Sud, inclusiv 11 nave Aframax și trei transportatori de țiței foarte mari (VLCC), potrivit LSEG, datelor Kpler și traderilor.

Volumul depozitat în tancuri reprezintă 45 de zile de producție de la Sakhalin-1, care are o producție medie de 220.000 de barili pe zi (bpd).

Livrările de Sokol către Indian Oil Corp, deschide o nouă filă au fost întârziate din cauza unor probleme de plată, ceea ce a forțat cel mai mare rafinator indian să scoată din stocurile sale și să cumpere mai mult petrol din Orientul Mijlociu.

O sursă apropiată de IOC a declarat că societatea nu se așteaptă să primească în curând nicio livrare de Sokol din cauza unui dezacord cu privire la moneda care va fi folosită pentru plata acestuia.

IOC este singurul rafinator de stat care are un acord anual pentru a cumpăra o varietate de grade rusești, inclusiv Sokol, de la compania petrolieră rusă Rosneft, deschide o nouă filă. IOC și Rosneft nu au răspuns la solicitările Reuters de comentarii. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite