Rusia nu va furniza petrol ţărilor care impun plafonarea preţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Rusia nu va furniza petrol ţărilor care decid să impună un plafon asupra preţului ţiţeiului său, a afirmat vineri guvernatorul Băncii Centrale, Elvira Nabiulina, transmite Reuters.

Liderii G7 au căzut de acord să analizeze opţiunile cu privire la o plafonare a preţului pentru petrolul rusesc, inclusiv prin interzicerea unor servicii precum asigurarea necesară celor care vor să transporte ţiţei şi produse petroliere, dacă petrolul rusesc nu va fi achiziţionat la un preţ mai mic decât plafonul convenit, scrie Agerpres.

Propunerea G7, menită să reducă veniturile Rusiei din exporturile de energie, într-o încercare de a limita opţiunile Moscovei privind finanţarea campaniei sale din Ucraina, va majora şi preţurile petrolului pe plan global, a declarat Nabiullina.

Oficialul a adăugat: "După câte înţeleg, nu vor livra petrol acelor state care impun o plafonare, şi ţiţeiul şi produsele noastre petroliere vor fi redirecţionate către ţările care sunt pregătite să coopereze cu noi".

Şi vicepremierul Alexander Novak a anunţat miercuri că Rusia nu va exporta petrol pe piaţa mondială dacă preţurile sunt plafonate sub costul de producţie.

Janet Yellen, şeful Trezoreriei SUA, face presiuni pentru o plafonare pentru a face mai dificilă pentru Rusia finanţarea războiului din Ucraina. Oficialii au explicat că obiectivul este de a stabili un preţ la un nivel care acoperă costurile marginale de producţie, astfel încât Moscova să subvenţioneze exportarea petrolului.

"Dacă aceste preţuri de care vorbesc ei sunt mai scăzute decât costul producerii petrolului, atunci desigur Rusia nu va asigura aprovizionarea pieţei globale cu acest petrol. Aceasta înseamnă că pur şi simplu nu lucrăm în pierdere", a declarat Novak.

Brazilia, China, India şi unele state din Africa şi Orientul Mijlociu şi-au majorat importurile de energie din Rusia, care vinde cu reducere petrol, deoarece multe rafinării din Europa au renunţat la achiziţionarea ţiţeiului rusesc.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite