Rusia a întocmit o listă cu băncile străine care nu-și pot vinde activele fără aprobarea lui Putin

0
Publicat:

Adjunctul ministrului rus de Finanţe, Alexei Moiseev, a declarat că oficialii au pus la punct o listă de bănci străine care pot să îşi vândă activele din Rusia numai cu aprobarea lui Vladimir Putin.

Vladimir Putin Foto AFP
Vladimir Putin Foto AFP

Lista a fost elaborată de Ministerul rus al Finanţelor şi Banca Centrală a Rusiei, a precizat Alexei Moiseev la un forum bancar organizat în oraşul Kazan, scrie Reuters, cotată de Agerpres. La acelaşi eveniment, Moiseev a mai spus că Ministerul de Finanţe de la Moscova nu a primit nicio notificare de la Expobank cu privire la o solicitare de a achiziţiona activele din Rusia ale unei bănci străine.

Grupurile bancare italiene UniCredit şi Intesa, banca americană Citi şi Raiffeisen din Austria analizează opţiunile de a ieşi din Rusia, în timp ce altele, cum ar fi Societe Generale şi HSBC, au găsit o metodă.

În luna iunie a acestui an, HSBC a anunţat joi că îşi va vinde toate operaţiunile din Rusia către Expobank. Afacerile HSBC în Rusia erau axate pe servicii bancare destinate companiilor, oferind o gamă largă de servicii de creditare şi investiţii bancare clienţilor din Rusia şi de peste hotare.

La finalul lui 2021, băncile străine controlau 11% din totalul capitalului bancar din Rusia, arată cele mai recente date ale Băncii Centrale. Occidentul a impus sancţiuni fără precedent sectorului bancar rusesc ca răspuns la invazia Ucrainei, blocând accesul marilor bănci ruseşti la sistemul global de plăţi SWIFT şi limitând capacitatea lor de a opera cu valută.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite