Roşiile româneşti timpurii ar putea ajunge la 50 lei/kg la început de sezon. Explicaţiile cultivatorilor

0
Publicat:

Dacă anul trecut, la început de sezon, un kilogram de roşii româneşti din soiurile timpurii costa 35 de lei, anul acesta preţul ar putea ajunge până la 50 de lei, iar o salată, aproximativ 5 lei la intermediari.

Ca să reziste, roşiile timpurii au nevoie de temperatură constantă. Foto arhivă
Ca să reziste, roşiile timpurii au nevoie de temperatură constantă. Foto arhivă

Răcirea semnificativă a vremii din ultima perioadă ar putea avea consecinţe neplăcute pentru buzunarele românilor care vor să guste legume şi alte "trufandale" din producţia autohtonă. Cel puţin în ceea ce priveşte roşiile din soiuri timpurii, preţul ar putea înregistra creşteri de aproximativ 50%.

Pentru că temperaturile au scăzut brusc în ultima vreme, în cursul nopţilor înregistrându-se frecvent valori mult sub zero grade, legumicultorii sunt nevoiţi să consume cantităţi mari de cărbuni şi lemne pentru a păstra temperatura optimă în sere şi solarii.

Potrivit acestora, pentru ca răsadurile de roşii timpurii să reziste şi să dea roade, ele trebuie cultivate la o temperatură cât de cât constantă, între 15 şi 20 de grade Celsius. Din cauza gerului de afară, se plâng ei, sunt nevoiţi să ţină sistemele de încălzire aproape tot timpul pornite, ceea ce presupune, evident, costuri mai mari, care se vor reflecta în preţul final al produselor pe piaţă.

Astfel, dacă anul trecut preţul pentru roşiile din soiuri timpurii au fost la începutul sezonului în jur de 35 de lei, anul acesta ar putea creşte până la 50 de lei.

Cultivatorii estimează că salata va putea fi achiziţionată de la ei cu 2 lei, dar, dacă până a ajunge pe piaţă trece printr-o serie de intermediari, am putea să o cumpărăm şi cu 5 lei bucata.

Este vorba despre preţurile pentru culturile plantate lunile trecute devreme, când vremea era încă destul de generoasă, şi care sunt, în mare parte, gata să ajungă în pieţe.

Preţurile care se vor cere pentru culturile viitoare depind de condiţiile meteorologice din următoarele luni şi de cât de mult îi va costa pe legumicultorii românii încălzirea serelor.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite