Românii muncesc pentru stat 128 de zile pe an

0
0
Vineri, 9 mai, este cea de-a 128-a zi din an. Până acum aţi muncit pentru stat  FOTO Adevărul
Vineri, 9 mai, este cea de-a 128-a zi din an. Până acum aţi muncit pentru stat  FOTO Adevărul

Din fiecare sută de lei produsă într-un an, cetăţenii rămân cu 65 de lei, restul fiind preluat la bugetul de stat. Asta pentru că, în România, cheltuielile bugetare – făcute de stat pe spezele contribuabililor – sunt de 35% din PIB. Aplicată la numărul de zile (365) din acest an, proporţia de 35% cade în a 128-a zi, respectiv la 9 mai, arată promotorii campaniei „Ziua libertăţii fiscale“.

Presiunea fiscală din România se numără printre cele mai mari din Europa şi din lume, arată o serie de statistici naţionale şi internaţionale. 

O nouă dimensiune a acestei presiuni este conturată prin intermediul unui indicator pe cât de simplu, pe atât de elocvent: cheltuielile bugetare. În ţara noastră, aceste cheltuieli sunt de 35% din Produsul Intern Brut (PIB), ceea ce înseamnă că în aceeaşi proporţie este consumată şi munca românilor, în interpretarea Centrului Independent de Studii în Economie şi Drept (CISED), principalul promotor al „Zilei libertăţii fiscale“.

PIB-ul a crescut, cheltuielile au scăzut

În ultimii opt ani, numărul zilelor pe care le muncim pentru stat a crescut semnificativ. În 2006, românii munceau, ca şi în prezent, 128 de zile pentru stat; în 2009 s-a ajuns la 137 de zile, apoi la 147 de zile în 2010 şi la 149 de zile în 2011, iar în acest an am revenit la 128 de zile, arată studiile CISED.

Această evoluţie a avut ca factori de presiune atât creşterea continuă a cheltuielilor bugetare, cât şi contracţiile economiei din perioada de criză, urmate de creşterile economice şi reducerea cheltuielilor bugetare din 2012 şi 2013. În opinia economiştilor de la CISED, cea mai mare problemă este că aceste cheltuieli nu sunt direcţionate către investiţii în economie, facilităţi fiscale sau alte stimulente pentru mediul de afaceri, ci mai mult către risipă.

Ziua libertăţii fiscale

În fiecare an, la o dată apropiată de „termenul“ împlinirii acelui număr de zile în care am muncit pentru stat, mai multe organizaţii neguvernamentale desemnează Ziua libertăţii fiscale.

„O ilustrare simbolică şi sugestivă a poverii fiscale pe care o reprezintă statul asupra contribuabililor. Se evidenţiază astfel mai clar cât reprezintă partea cheltuită de Guvern din bogăţia creată într-un an“, arată promotorii acestei iniţiative.

Ca pondere în PIB, cheltuielile publice au scăzut, dar în termeni nominali, acestea au crescut de la 215 miliarde de lei în 2012 la la 220 de miliarde de lei în 2013.

Mai puteţi citi:

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite