Românii caută vile, în criză. Confortul şi spaţiile de locuit mai mari câştigă teren în detrimentul locaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apetitul pentru achiziţia de locuinţe rămâne ridicat, chiar şi în criză: unul din trei potenţiali clienţi caută vilă, confortul şi spaţiile de locuit mai mari câştigă teren în detrimentul locaţiei, iar parcurile, grădinile şi terasele sunt un must.

Apetitul pentru achiziţia de locuinţe rămâne ridicat, în condiţiile în care peste 80% dintre cei care voiau să îşi cumpere o casă sau un apartament înainte de pandemie îşi menţin această intenţie, punând însă accent pe confort, un spaţiu mai mare de locuit şi pe existenţa grădinilor, a teraselor şi a parcurilor, în defavorea locaţiei, arată un studiu realizat de JLL, în parteneriat cu Storia.ro.

Astfel, potrivit studiului derulat în luna iunie, doar 16% dintre cei care intenţionau să-şi cumpere o locuinţă înainte de izbucnirea crizei COVID-19 au declarat că au încetat să mai caute în această perioadă.

Atunci când vine vorba de a alege între locaţie şi un spaţiu de locuit mai mare, 84% dintre respondenţi ar prefera mai mult confort şi spaţiu, în defavoarea unei locaţii mai centrale, în timp ce 11% ar dori o locaţie centrală, în detrimentul unui spaţiu mai mare.

„Rezultatele studiului sunt încurajatoare pentru piaţa rezidenţială locală, care este extrem de sensibilă la orice modificare la nivelul veniturilor populaţiei, a comportamentului băncilor etc. Aşa cum era de aşteptat vedem o scădere a intenţiei de cumpărare însă în opinia noastră, reducerea este absolut normală având în vedere efectele pe care această criză le-a avut asupra întregii economii şi societăţi în ansamblu.”, a declarat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL Romania.

Dintre cei care aveau în intenţie să achiziţioneze o locuinţă înainte de pandemie, circa 65% căutau casă, iar restul apartamente.

 „Remarcăm o creştere a apetitului pentru case, punându-se accent pe case cu gradină sau terase, în ansambluri rezidenţiale cu parcuri, spaţii verzi, piaţă, supermarket şi scoală. 25% dintre cei care înainte de pandemie căutau apartamente, acum oscilează între apartament şi vilă, iar alţi 7,5% caută să achiziţioneze o vilă. Întrebarea care se ridică: este piaţa rezidenţială din Bucureşti pregătită să răspundă cererii de vile?”, a declarat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL Romania.

Comportamentul potenţialilor cumpărători s-a modificat după criza COVID-19, în sensul că dintre cei care voiau să cumpere o casă, 66% şi-au menţinut această opţiune, 13% au renunţat să mai caute, 15% oscilează acum între apartament şi casă, 4,2% sunt interesati să închirieze o locuinţă, iar 3% vor să cumpere un apartament.

În cazul celor care doreau un apartament, 43% şi-au păstrat intenţia, 16% au renunţat momentan la planurile de investiţie, în timp ce 25% oscilează acum între a achiziţiona un apartament sau o casă, 7,4% vor acum să cumpere o casă, iar 1% intentionează să se mute cu chirie.

Rezultatele studiului arată că cele mai importante aspecte care sunt luate în calcul la alegerea unei locuinţe sunt, în ordinea preferinţelor:                                   

1. compartimentarea eficientă                                 

2. calitatea construcţiei şi a finisajelor                                   

3. existenţa unui spaţiu exterior (grădină / terasă)                                            

4. confortul sporit (luminozitate, izolaţie, intimitate etc.)                               

5. existenţa spaţiilor anexe (locuri de parcare, boxe)                                        

De asemenea, top 5 facilităţi dorite de cumpărători într-un ansamblu rezidenţial includ, în ordinea preferintelor:                                                  

1. spaţii verzi / parcuri                                  

2. piaţă / supermarket                                  

3. şcoală                            

4. locuri de joacă                                           

5. farmacii                                        

Deşi majoritatea respondenţilor a lucrat de la locul de muncă în perioada impunerii condiţiilor de restricţie, pentru cei care au lucrat de acasă, percepţia asupra locuinţei s-a schimbat, astfel că 30% dintre aceştia îşi doresc o cameră în plus pentru a-şi amenaja biroul, în timp ce 43% ar vrea o gradină sau o terasă.

„Nu a fost o surpriză pentru noi să vedem că oamenii îşi doresc locuinţe mai mari şi nu mai pun atât de mult accent pe locaţie. Toate studiile arată că lucrul de acasă va rămâne o componentă importantă a modului de muncă şi că cei mai mulţi angajaţi vor lucra şi în perioada următoare cel puţin 1-2 zile pe săptămână de acasă, atunci când natura muncii o va permite. Acest lucru se va traduce pe piaţa rezidenţială prin modificarea tendinţelor din ultimii ani: locuinţa nu trebuie să fie neapărat lângă birou, esenţial este să ofere spaţii verzi şi facilităţi pentru copii”, a declarat Mihai Sava, Real Estate Business Manager OLX Group.

Studiul a fost realizat în luna iunie 2020, pe un eşantion de peste 25.000 de persoane, utilizatori Storia.ro şi OLX.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite