România va plăti mai mult la bugetul UE. Motivul: în 2014, economia a crescut cu 2,9%. Cum se calculează contribuţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România contribuie la bugetul UE cu aproximativ şase miliarde de lei
România contribuie la bugetul UE cu aproximativ şase miliarde de lei

Avem o creştere economică de 2,9% în 2014 şi suntem din nou „Tigrul Europei“, potrivit statisticilor oficiale comunicate vineri de INS. Foarte bine, dar asta înseamnă (şi) că vom plăti mai mult la bugetul Uniunii Europene, în calitatea noastră de stat membru cu drepturi – şi obligaţii – depline.

Mai întâi să transmitem şi noi ştirea cu care ni se vor lăuda politicienii o bună bucată de vreme de-acum încolo: în 2014, economia României a crescut cu 2,9%, depăşind aşteptările mai multor analişti şi chiar prognozele oficiale.

Şi acum, ştirea pe care politicienii ar prefera să nu insistăm prea mult: contribuţia statelor membre – inclusiv a României – la bugetul UE creşte sau scade în funcţie de evoluţia economiei locale.

Deci, dacă economia noastră a crescut – şi, iată, în 2014 a crescut cu 2,9% – va creşte şi contribuţia la bugetul UE, indiferent dacă statul respectiv este contributor net (dă mai mulţi bani decât primeşte) sau beneficiar net (primeşte mai mulţi bani decât dă).

Cum se calculează contribuţia

Sursele de venit ale UE includ contribuţiile primite de la statele membre, taxele la import aplicate produselor provenind din afara UE şi amenzile impuse întreprinderilor care nu respectă normele europene.

Cele trei surse principale de venit sunt:
** 0,7% din venitul naţional brut al fiecărui stat membru  - cea mai mare sursă de încasări la buget;
** 0,3% din încasările din taxa pe valoarea adăugată armonizată ale fiecărui stat membru;
** o mare parte din taxele la import percepute pentru produsele din afara UE (ţara care le percepe reţine numai un mic procent din acestea).

Cât va plăti România

** Venitul naţional brut este, deocamdată necunoscut oficial pentru anul 2014.
La 6 martie 2015, când Institutul Naţional de Statistică va comunica datele detaliate (cu valorile nominale ale principalilor indicatori) privind Produsul Intern Brut, vom afla şi cât este VNB.
Pentru o estimare aproximativă, ne putem orienta după un alt indicator: valoarea adăugată brută, care e apropiată de VNB.
Astfel, în 2013, valoarea adăugată brută a fost de 562,4 miliarde de lei, iar 0,7% din această valoare a însemnat 3,9 miliarde de lei – cam la acest nivel ar fi şi partea de contribuţie a României la bugetul UE legată de venitul naţional brut. Dar... să mai aşteptăm până la 6 martie.

** În schimb, încasările din TVA pe 2014 se cunosc: au fost, potrivit Ministerului Finanţelor, de 50,8 miliarde de lei. Deci contribuţia noastră legată de TVA (0,3% din aceste încasări) va fi de 1,5 miliarde de lei.

** În 2014, şi importurile au crescut, deci şi încasările din taxele la import au crescut, ajungând în 2014 la 643 de milioane de lei.
Cum am arătat mai sus, o bună parte din aceşti bani se duc la bugetul UE.

Aşadar, iată că vom contribui la bugetul UE cu aproximativ şase miliarde de lei - patru miliarde din venitul naţional brut, 1,5 miliarde din TVA şi 0,5 miliarde din taxele vamale.

Va fi România contributor net, încasând o sumă mai mică decât aceste şase miliarde de lei, sau va fi beneficiar net, încasând mai mult?

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite