România va cheltui 1,9 miliarde de euro pentru a moderniza termocentralele pe cărbune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
termocentrala de la halânga FOTO Corina Macavei

Toate termocentralele pe cărbune din România vor necesita modernizări pentru a se conforma noilor standarde de emisie mai restrictive, cheltuielile estimate urmând să însumeze aproximativ 1,6 - 1,9 miliarde de euro, conform raportului Greenpeace „Noi standarde de emisii - O nouă realitate pentru sectorul energetic pe cărbune” .

Anul 2017 a adus noi reglementari privind emisiile industriale. Uniunea Europeană tocmai a adoptat o nouă legislaţie menită să protejeze sănătatea cetăţenilor săi prin reducerea poluării emise de industria energetică.

Reglementările se referă la reducerea unor poluanţi, cum ar fi particulele în suspensie, oxizii de azot, dioxidul de sulf şi mercurul, care sunt nocive pentru sănătatea umană. Noile reglementari sunt mai restrictive decât cele din prezent, iar procesul este unul ciclic – limitele de emisie sunt înăsprite odată la 4-6 ani. Termocentralele vor trebui să se conformeze prin investiţii în modernizare iar termenul limită este 2021.

Pentru termocentralele pe cărbune asta nu înseamnă doar cheltuieli adiţionale, ci şi o recalculare a profitului operaţional, pentru a lua o decizie informată dacă modernizarea ulterioară este viabilă din punct de vedere economic sau dacă unităţile pe cărbune trebuie eliminate treptat.

Mai mult de jumătate din unităţi, neconforme

Greenpeace arată că începuturile modernizării în România nu arată strălucit, deoarece în prezent mai mult de jumătate din cele 28 de unităţi pe cărbune nu sunt conforme cu standardele de emisie existente în autorizaţiile actuale, fără a fi menţionate noile standard adoptate, iar unele operează şi fără autorizaţie integrată de mediu. Printre cele din urmă se numără: Mintia, CET Govora şi Paroşeni.  

Marea majoritate sumei de 1, 9 miliarde de euro va fi folosită pentru construirea unor instalaţii noi sau pentru a înlocui sistemele existente de reducere a emisiilor de dioxid de sulf şi de oxid de azot cu unele mai performante, care vor include sistemele de desulfurare umedă a gazelor de ardere sau de reducere catalitică selectivă a oxizilor de azot.

Potrivit Greenpeace, costul aproximativ pentru modernizaera unui singur GW în cazul centralelor energetice pe bază de lignit este aproximat la 183 de milioane de euro, fără a lua în considerare cerinţele ce privesc apa uzată – în timp ce cheltuielile propriu-zise pot varia în funcţie de amploarea lucrărilor. Acestea pot fi mai mari în cazul în care o nouă instalaţie de desulfurare trebuie construită.

Grupurile energetice vor fi nevoite să determine viabilitatea economică a continuării procesului de modernizare, ţinând cont de înăsprirea recurentă a standardelor de emisie, dar şi de vechimea termocentralelor româneşti. Marea majoritate (peste 85%) a termocentralelor din România sunt mai vechi de 30 de ani şi au ajuns la limita duratei de viaţă estimate.

„Decât să investească 2 miliarde de euro într-o industrie scumpă şi poluantă ce aparţine trecutului, este mai oportun ca statul să o elimine treptat până în 2021, iar aceasta sumă uriaşă de bani să fie alocată investiţiilor în energia regenerabilă, ieftină şi curată. Doar aşa România poate proteja sănătatea cetăţenilor săi şi mediul, pentru a fi în concordanţă cu angajamentele asumate de Europa şi România în temeiul Acordului climatic de la Paris.” a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite