România, una dintre țările care au înregistrat un declin redus al industriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia industrială a scăzut cu 6,9% în zona euro şi cu 6,1% în Uniunea Europeană în septembrie, comparativ cu perioada similară din 2022, iar România se află printre ţările cu un declin redus, arată cele mai noi date Eurostat.

Foto fabrica de producție echipamente
Producția a scăzut în România

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ declin al producţiei industriale în septembrie, faţă de perioada similară din 2022, s-a înregistrat în Irlanda (minus 27,3%), Belgia (minus 14%) şi Estonia (minus 12,5%), singurele creşteri fiind în Danemarca (2,8%), Grecia (2,1%), Croaţia (1,6%) şi Malta (0,4%), potrivit datelor Oficiului European de Statistică (Eurostat).

România a înregistrat în septembrie o scădere anuală de 3,2% a producţiei industriale, după un declin de 5,7% luna precedentă.

În cazul UE, producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a scăzut cu 8,9%, cea de bunuri de capital cu 8,1%, cea de energie cu 5,5%, cea de bunuri intermediare cu 5%, cea bunuri de folosinţă imediată cu 4,3%.

De asenenea, datele Eurostat mai arată și că în septembrie, comparativ cu luna precedentă, producţia industrială a scăzut cu 1,1% în zona euro şi cu 0,9% în Uniunea Europeană, după ce în august s-a înregistrat o creştere de 0,6% în zona euro şi în Uniunea Europeană.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri în septembrie, comparativ cu luna precedentă, au fost înregistrate în Croaţia (4,3%), Slovenia (4,1%) şi Ungaria (1,3%), iar cele mai semnificative scăderi în Belgia (minus 3,2%), Portugalia (minus 3%), Estonia şi Irlanda (ambele cu minus 2,9%).

România a înregistrat în septembrie un avans lunar de 0,7% al producţiei industriale, după o creştere zero luna precedentă.

În cazul UE, producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a scăzut cu 2,4%, cea bunuri de folosinţă imediată cu 1,2%, cea de energie cu 1% şi cea de bunuri intermediare cu 5%, în timp ce producţia de bunuri de capital a crescut cu 0,4%.  

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite