România, printre țările UE cu cele mai mici prețuri la ouă la poarta fermei. Cât costă în magazine

0
Publicat:

Prețul ouălor la poarta fermei a ajuns, în săptămânile 9 - 11 din acest an, la circa 0,59 lei/ou, faţă de 0,75 lei/ou media la nivelul UE, susţine preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

În România există 37 de milioane de găini ouătoare, Foto: Shutterstock
În România există 37 de milioane de găini ouătoare, Foto: Shutterstock

Aceasta subliniază că preţul la poarta fermei în România este, în continuare, printre cele mai mici din UE.

Potrivit reprezentantului crescătorilor de păsări, consumul de ouă în perioada Sărbătorilor Pascale creşte cu aproximativ 50% faţă de o lună obişnuită.

În această perioadă premergătoare Sărbătorilor Pascale, există suficientă ofertă de ouă de consum pe piaţă, chiar dacă aceasta creşte cu circa 50% faţă de o lună obişnuită, adică un român consumă 30 de ouă faţă de media lunară de 21 de ouă. Apreciem că oferta de ouă este asigurată în procent de 100% din producţie internă", a Ilie Van, informează Agerpres.

Sursa citată a menționat că producţia internă destinată consumului, fără ouăle de incubaţie, asigură un consum mediu anual pe cap de locuitor de 250 de ouă, ceea ce plasează România la nivel mediu european.

Cum arată situația privind prețul ouălor

În ceea ce priveşte preţul mediu al ouălor la poarta fermei, pentru cele din categoria M+L, ambalate în cofrag de 30 de bucăţi, acesta a crescut în anul 2022 cu 33% faţă de 2021, în România, în timp ce preţul mediu european s-a majorat cu 44%, conform Observatorului Preţurilor la nivelul Uniunii Europene (UE).

Preţul mediu la poarta fermei în anul 2022, în România, a fost cel mai mic preţ dintre toate statele membre. În săptămânile 9 - 11 din acest an preţul la poarta fermei a fost de circa 0,59 lei/ou faţă de 0,75 lei/ou media la nivelul UE. În continuare preţul la poarta fermei în România este printre cele mai mici din UE", subliniază Ilie Van.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) şi Ministerului Agriculturii, în România există 37 de milioane de găini ouătoare, din care 9 milioane în cele 248 de ferme avicole şi aproximativ 28 de milioane în gospodării individuale.

De asemenea, datele statistice mai arată că producţia totală de ouă din ultimii ani a fost cuprinsă între 5,5 şi 5,9 miliarde de ouă/an.

Ultima raportare INS privind inflaţia şi indicele preţurilor de consum arată că ouăle s-au scumpit în februarie 2023, faţă de februarie 2022, cu circa 34%, iar faţă de decembrie 2022 cu 2,43%.

În marile lanţuri de magazine ouăle se vând în această perioadă cu preţuri cuprinse între un leu şi 1,8 lei/bucată, în funcţie de sistemul de creştere, precizează Agerpres.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite