Gură de oxigen pentru preţurile la ouă şi carne de pasăre: cazurile de gripă aviară au scăzut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile la ouă au atins valori record după ce gripa aviară a ucis zeci de milioane de păsări pe parcusul anului trecut.

 Cazurile de gripă aviară au scăzut în ultimele luni, Foto: Shutterstock
Cazurile de gripă aviară au scăzut în ultimele luni, Foto: Shutterstock

Potrivit datelor transmise, luni, de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), extinderea rapidă a gripei aviare în rândul efectivelor de păsări din Europa a început să încetinească în ultimele luni, însă numărul cazurilor ar putea să se înmulţească din nou pe măsură păsările sălbatice vor migra în timpul primăverii, relatează Bloomberg.

Numărul focarelor săptămânale de gripă aviară înregistrate în ultimele trei luni a scăzut comparativ cu vârful atins în noiembrie, susţine EFSA într-un raport comun elaborat cu Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor şi Laboratorul European de Referinţă pentru Gripă Aviară.

Împreună cu numărul cazurilor identificate în rândul păsărilor sălbatice, în luna ianuarie a acestui an au fost descoperite cu o treime mai puţine focare de gripă aviară comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

Aceste informaţii ar putea oferi o gură de oxigen pentru preţurile de consum la ouă şi carne de pasăre, care au crescut exploziv anul trecut, pe măsură ce fermele de păsări au fost lovite de virusul gripei aviare iar producătorii s-au confruntat cu costuri mai mari la nutreţuri şi energie.

Cu toate acestea, cele trei agenţii au avertizat că răspândirea gripei aviare ar putea să se accelereze în curând.

Au crescut cazurile în rândul pescăruşilor

Conform specialiștilor, cazurile de gripă aviară identificate în rândul pescăruşilor au înregistrat o creştere neaşteptată în perioada decembrie-martie, în special în Franţa, Belgia, Ţările de Jos şi Italia, potrivit raportului menţionat. Aceasta ar putea creşte riscul de infecţie pentru păsările domestice, care în mod frecvent contactează boala de la păsările sălbatice, pe măsură ce coloniile de păsări sălbatice se vor extinde spre interiorul continentului în lunile următoare şi se vor suprapune cu zonele unde se află fermele de păsări domestice.

Totuşi, cele trei agenţii au apreciat că riscul pentru publicul larg rămâne unul redus. Cazurile recente descoperite la unele mamifere, precum vulpile din Franţa, au avut loc în rândul animalelor care vânează sau se hrănesc cu păsări sălbatice.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite