România, printre ţările UE cu cei mai puţini angajaţi care lucrează de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Circa 12,3% dintre persoanele angajate, cu vârsta între 15 şi 64 de ani, din UE lucrau în mod obişnuit de acasă, anul trecut, cea mai scăzută pondere înregistrându-se în Bulgaria (1,2%), Romania (2,5%), Croaţia (3,1%) şi Ungaria (3,6%), arată datele publicate de Eurostat.

Potrivit sursei citate, în ultimul deceniu, ponderea persoanelor angajate din Uniunea Europeană care lucrau în mod obişnuit de acasă a rămas constantă, la aproximativ 5%.

În anii precedenţi, ponderea lucrătorilor care desfăşurau activităţi  independente şi declarau că lucrează de acasă a fost semnificativ mai ridicată decât ponderea angajaţilor în aceeaşi situaţie. 

Totuşi, decalajul a devenit mai redus în 2020 deoarece ponderea persoanele angajate care lucrau în mod obişnuit de acasă a crescut de la 3,2% în 2019 la 10,8%, în timp ce ponderea lucrătorilor care desfăşurau activităţi independente a crescut într-o măsură mult mai mică: de la 19,4% în 2019 la 22% în 2020.

Anul trecut, un procent mai ridicat de femei (13,2%) lucrau în mod obişnuit de acasă, faţă de bărbaţi (11,5%). Potrivit sursei citate, este mult mai puţin probabil ca oamenii mai tineri să lucreze de acasă (anul trecut doar 6,3% dintre cei cu vârsta între 15 şi 24 de ani declarau că lucrează de acasă), comparativ cu 13% dintre cei cu vârsta între 25 şi 49 de ani şi 12,4% dintre cei cu vârsta între 50 şi 64 de ani.

Finlanda este pe primul loc pe lista statelor membre UE pentru munca la domiciliu, 25,1% din angajaţi lucrând în mod obişnuit de acasă în 2020. Finlanda este urmată de Luxemburg (23,1%) şi Irlanda (21,5%). În contrast, cea mai scăzută pondere a celor care munceau de acasă s-a înregistrat anul trecut în Bulgaria (1,2%), Romania (2,5%), Croaţia (3,1%) şi Ungaria (3,6%).

În prezent, numărul tot mai mare al persoanelor vaccinate, reducerea infectărilor zilnice şi eliminarea restricţiilor fac ca tot mai multe companii din România, care s-au bazat pe telemuncă, să înceapă să îşi recheme angajaţii la birouri.

Lanţul de magazine de electronice Flanco a implementat munca de acasă pentru circa 15% din totalul celor peste 1.500 de angajaţi. Pentru angajaţii din magazine şi depozite, singura perioadă de întrerupere a activităţii a fost cea de lockdown total, dar după ridicarea restricţiilor de circulaţie, acestea au funcţionat normal, cu respectarea normelor de distanţare socială. Compania va rechema angajaţii la sediu din luna iunie. 

eMAG, cel mai mare retailer online din România, a trimis acasă peste 3.000 de angajaţi în pandemie şi a constatat că productivitatea a crescut, potrivit declaraţiilor lui Iulian Stanciu, fostul director general al companiei şi actual preşedinte executiv. Însă eMAG ţinteşte acum un mod de lucru hibrid. Mai exact, începând din luna septembrie, angajaţii vor avea „recomandarea” unei singure zile pe săptămână de lucru la birou. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite