România, printre țările cu cea mai mare rată medie anuală de creştere a salariului minim din UE

0
Publicat:

România, printre alte țări, a avut cea mai mare rată medie anuală de creştere a salariului minim din UE.

FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Așadar, România, Lituania, Bulgaria și Polonia au înregistrat creşteri între 10% şi 14%, conform datelor Eurostat, scrie Agerpres. Cea mai scăzută creștere a salariului minim din UE a fost în Franţa (2,1%) şi Malta (2,9%).

22 din cele 27 de state membre UE au stabilit salariul minim naţional, excepţiile fiind Danemarca, Italia, Austria, Finlanda şi Suedia.

Cu toate acestea, salariul minim diferă în rândul statelor UE, în contextul în care în țări precum Luxemburg, Irlanda, Ţările de Jos, Germania, Belgia şi Franţa salariul minim depăşeşte 1.500 euro pe lună.

 În aceste state salariul minim naţional variază de la 1.802 euro în Franţa la 2.638 euro în Luxemburg.

De partea cealaltă, Croaţia, Grecia, Malta, Estonia, Cehia, Slovacia, România, Letonia, Ungaria şi Bulgaria au cel mai scăzut salariu minim, sub 1.000 euro pe lună. În aceste state salariul minim naţional variază de la 551 euro în Bulgaria la 970 euro în Croaţia.

Paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), care măsoară preţul anumitor mărfuri, furnizează o comparaţie mai corectă a salariilor în UE. În statele membre UE, disparităţile legate de salariul minim sunt considerabil mai mici după ajustarea diferenţelor în nivelul preţurilor.

Eurostat împarte statele membre UE în trei grupuri: peste 1.500 PPS, între 1.000 - 1.500 PPS şi sub 1.000 PPS.

Germania, Luxemburg, Ţările de Jos, Belgia, Irlanda, Franţa şi Polonia sunt în grupul cu peste 1.500 PPS, în timp ce Slovacia, Cehia, Estonia, Bulgaria, Letonia şi Estonia sunt sub 1.000 PPS.

Totuşi, ţările cu salariul minim mai scăzut pot oferi o putere de cumpărare similară cu a statelor mai bogate, pe fondul costurilor de trai mai scăzute. Polonia, de exemplu, este în top când salariul este ajustat la puterea de cumpărare standard, sugerând că salariul său minim are o putere de cumpărare solidă comparativ cu costul său de trai.

Joi, Guvernul a adoptat o nouă formulă de calcul a salariului minim brut garantat în plată care transpune Directiva europeană privind stabilirea salariilor minime aliniate la nivel european.

„Formula salariului minim nu a fost inventată de România și nici nu a fost “copiată” din legislația unui alt stat membru UE.

Stabilirea unui set de criterii pentru calculul salariilor minime a fost pentru prima dată menționată în Convenția OIM 130/1970 privind fixarea salariilor minime, convenție ratificata de Romania în 1975 și mai nou de Directiva Europeană 2022 / 2041 privind salariile minime adecvate la nivel European. Ambele acte normative stabilesc un set de criterii ce trebuie avute în vedere la stabilirea salariilor minim în statele ce au ratificat convenția OIM sau în statele europene dacă vorbim de directivă”, au declarat specialiștii BNS pentru „Adevărul”.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite