România, la coada clasamentului privind colectarea taxelor în UE

0
Publicat:

România este penultima în clasamentul privind colectarea taxelor ca procent din PIB din UE, cu numai 27%, față de 46% în Franța, potrivit datelor prezentate de Friedrich Ebert România.

Un calculator așezat peste mai multe formulare tipizate cerute de ANAF
România este penultima în clasamentul privind colectarea taxelor ca procent din PIB din UE

România este țara în care taxele reprezintă cea mai mică proporție din economie, comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeană, inclusiv cele din centrul și estul Europei, se arată într-un infografic publicat de Monitorul Social, proiect al Fundației Friedrich Ebert Romania.

În România, taxele reprezentau 27% din PIB în 2022, cu mult sub media UE de 40%, dar și sub media țărilor comparabile din Europa de Est: Polonia (34%), Ungaria (35%), Bulgaria (31%), conform datelor oficiale ale Eurostat.

Nivelul redus al veniturilor fiscale la bugetele publice poate duce la o slabă capacitate de finanțare a serviciilor publice, cum ar fi sănătatea, educația, infrastructura și protecția socială și, în același timp, contribuie la dependența autorităților statului de împrumuturi pentru acoperirea deficitului bugetar.

În plus, și structura de taxare a României este diferită comparativ cu alte state UE. În România taxele se axează mai mult pe consum decât în restul Uniunii Europene. Taxele pe consum reprezintă 37% din totalul taxelor colectate în România, cu 10 puncte procentuale mai mult decât media UE. În UE, țările tind să se axeze mai mult pe taxele din muncă, care reprezintă 51% din totalul taxelor colectate, cu 8 puncte procentuale mai mult decât în România. Munca este impozitată progresiv în majoritatea state UE, aducând cu sine o distribuire mai echitabilă a poverii fiscale între persoanele cu venituri mici și cele cu venituri mari, în timp ce România aplică o cotă unică de impozitare care perpetuează inegalitățile sociale în loc să le diminueze.

De asemenea, și taxele din capital sunt mai scăzute în România, reprezentând 20% din toate taxele colectate, în comparație cu media UE care este de 22%.

Taxele pe consum tind să fie destul de regresive, adică pun o povară proporțional mai mare asupra celor cu venituri mai mici în comparație cu cei cu venituri mai mari. Din acest motiv, țările UE preferă să se bazeze mai mult pe taxe directe, cum ar fi cele pe venitul din capital sau muncă. Persoanele cu venituri mici consumă un procent mare din veniturile lor pentru a face față cheltuielilor curente cu alimente, casă, transport etc., față de persoanele din venituri mai ridicate, care de obicei pot să și economisească. Asta înseamnă că, într-un sistem care se bazează excesiv pe taxe din consum, povara fiscală va cădea proporțional mai mult pe cei cu venituri modeste decât pe cei cu venituri mari.

Infografic
Infografic realizat de Friedrich Ebert Romania
EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite