Săraci, deși muncesc. Lucrătorii din România continuă să aibă cel mai mare risc de sărăcie din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are cea mai mare rată a sărăciei în muncă din rândul statelor Uniunii Europene. Deși muncesc, românii prezintă un risc mai mare de a se confrunta cu sărăcia în comparație cu alți europeni, inclusiv cu cei din regiune.

Cineva numără câteva bancnote de 5 și 10 lei
Deși muncesc, românii au un risc ridicat de sărăcie

În 2023, 15,3% dintre lucrătorii din România erau expuși riscului de sărăcie, în timp ce în Bulgaria și Spania această cifră era puțin peste 11%, iar în Grecia și Ungaria era de aproximativ 10%, respectiv 7%. Cu un an înainte, procentul lucrătorilor aflați în risc de în sărăcie era de 14,5% în România, comparativ cu 9,7% în Bulgaria și peste 11% în Italia și Spania, arată datele Eurostat. În același an, Franța înregistra o rată a sărăciei în muncă de 7,5%, în timp ce Croația de 4,7%. Tendința a fost una de creștere a riscului de sărăcie în muncă în 2023 comparativ cu 2022.

În medie, în ultimii 5 ani (2019-2023), 8,8% dintre lucrătorii europeni s-au aflat în risc de sărăcie. Cea mai mare rată se înregistrează în România (15,3%), urmată de Luxemburg (12,6%) și Spania (12%). Cele mai mici procente sunt înregistrate în Finlanda (2,8%), Cehia (3,4%) și Belgia (4,2%).

Aceste cifre arată că salariile din România nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile de bază ale tuturor lucrătorilor. Precaritatea muncii este unul dintre principalii factori care îi determină pe români să emigreze în statele din Europa de Vest.

În ceea ce privește distribuția pe genuri, ponderea salariaților din România aflați în risc de sărăcie este mai mare la bărbați (18,9%) decât la femei (10,3%) în 2023. Acest lucru se poate datora faptului că rata de ocupare a femeilor din România este mult mai scăzută comparativ cu cea a bărbaților, dar și pentru că procentul de femei cu studii superioare în câmpul muncii este mai mare.

image

Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundației Friedrich-Ebert-Stiftung România

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite