România are cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și veniturile mici ale populației

0
Publicat:

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele mici în rândul populației, potrivit unei analize efectuate de Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung România.

Un calculator așezat pe mai multe bancnote de 50 și 100 de lei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele mici

Potrivit analizei, venitul mediu al celor mai bogați 10% dintre români (a zecea decilă) este de aproape 5 ori mai mare decât al celor mai săraci 10% (prima decilă), conform datelor Eurostat din 2022. Pentru comparație, în Uniunea Europeană acest raport este de 3,6.

Decalajele de venituri apropiate ca mărime de România (4,9) se înregistrează în state ca Bulgaria (raportul dintre decila 10 și decila 1 este 5,6), Letonia (4,9) și Lituania (4,9).

La polul opus, cele mai mici decalaje între cele mai mari și cele mai mici venituri în rândul populației (sub 3) se înregistrează în Slovacia, Slovenia, Cehia și Finlanda.

Între anii 2010 - 2015, decalajele de venituri în România s-au accentuat, crescând de la 5,2 la 6,5. După anul 2015, tendința a fost descrescătoare, veniturile cele mai mici crescând mai repede decât cele mai mari, dar cu toate acestea țara noastră continuă să înregistreze printre cele mai mari decalaje de venituri din UE.

Pe de altă parte, România se plasează pe locul 3 în topul țărilor din UE cu cele mai mari raporturi între veniturile bogaților .și veniturile săracilor, în timp ce alte țări nu prea bogate au cele mai mici raporturi din UE între veniturile bogaților și veniturile săracilor.

image

Măsurarea decalajelor între veniturile a 10% cei mai bogați și 10% cei mai săraci cetățeni este un indicator al inegalităților sociale de la nivelul unei țări. Spre deosebire de indicatorii de măsurare a ratei riscului de sărăcie care iau în considerare un procent din venitul mediu pentru a arăta cât la sută din populație se află sub sau aproape de pragul sărăciei, decalajele de venituri între bogați și săraci arată gradul de distribuire a veniturilor în rândul populației și, prin urmare, cât de mari sunt inegalitățile de venituri dintr-o țară.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite