România colectează cele mai puţine venituri din taxe şi impozite din UE. De unde vin cei mai mulţi bani

0
0
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

România strânge cele mai mici venituri din impozite directe şi indirecte şi contribuţii sociale, ca procent din Produsul Intern Brut (PIB) din UE, după Irlanda, care are o situaţie excepţională, informează Economedia.

Conform specialiştiilor, această situaţie vine, pe de o parte, dintr-o serie de niveluri mici de taxare comparativ cu mediile europene, dar pe de altă parte şi dintr-o capacitate slabă de colectare şi din numeroasele regimuri preferenţiale de taxare.

România a raportat venituri totale din impozitare de 26% din PIB, în 2019, al doilea cel mai mic procent după Irlanda, cu 22,1% din PIB, transmite economistul Ionuţ Dumitru, potrivit Economedia. Cu toate acestea, Irlanda are un produs intern brut „umflat din motive fiscale, deoarece acolo sunt localizate foarte multe companii”.

Sursa citată menţionează că, cea mai mare parte din veniturile colectate de România (circa 12% din PIB) vine din impozitarea muncii, angajaţii din ţară fiind taxaţi astfel: 25% asigurări sociale (CAS), 10% asigurări sociale de sănătate (CASS), 10% impozit pe venit, plus 2,25% – contribuţie asigurătorie pentru muncă (CAM) plătită de angajator. 

Astfel, un angajat încasează, din 100 de lei plătiţi de angajator, doar 57,22 lei, în timp ce statul încasează 42,78 lei.

Există însă numeroase regimuri preferenţiale care diminuează foarte mult baza de impozitare, la acest capitol. De exemplu, există categorii sociale întregi care nu plătesc impozit pe venit – IT,construcţii –, afirmă economistul Ionuţ Dumitru, potrivit Economedia.

O altă mare parte din veniturile încasate (circa 10% din PIB) vine din impozitarea consumului, adică Taxa pe Valoarea Adăugată, accize sau tarife la importuri. România are în prezent TVA de 19%, una din cele mai mici din UE, existând, de asemenea, şi alte cote reduse, de exemplu 5% sau 9%, pentru produse sau servicii speciale.

Cu toate acestea, România este şi ţara cu cel mai mare deficit de colectare a TVA din Uniunea Europeană. Mai precis, ţara noastră nu încasează anual circa 34% din taxa pe valoarea adăugată care ar trebui colectată. La polul opus, cele mai mici rate de neîncasare a TVA din UE se înregistrează în Suedia (0,7%), Croaţia (3,5%) şi Finlanda (3,6%).

Potrivit economistului, peste 90% din companii în momentul de faţă sunt înregistrate ca microîntreprinderi şi plătesc impozit pe cifra de afaceri, în loc de impozit pe profit. 

„Impozitul pe câştigurile companiilor în general este diluat de faptul că avem aceste întreprinderi care diminuează baza de impozitare. Minimizează ceea ce au de plătit la bugetul de stat. Deci avem impozit pe profit slab colectat şi din această cauză a regimului foarte generos la microîntreprinderi”, susţine Ionuţ Dumitru.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite