România cere deblocarea exportului de porci vii în Uniunea Europeană. Când ar putea fi ridicat embargoul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va solicită, la Bruxelles, deblocarea exportului de porci vii în spaţiul comunitar prin trecerea ţării în anexa I a Deciziei europene, ceea ce va oferi producătorilor români posibilitatea de a intra şi pe alte pieţe din afara Uniunii Europene.

Acest subiect va fi tranşat de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, şi de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş, care au o întrevedere cu comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Vyentis Andriukaitis.

Ţările din afara UE se folosesc de embargoul european

„Obiectul întâlnirii cu comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară este pesta porcină clasică, pentru că sper să deblocăm cât mai rapid exporturile de porci vii în Uniunea Europeană.
Producătorii români sunt nemulţumiţi pentru că în prezent România se află în anexa II a Deciziei europene, ceea ce nu le permite să exporte porci vii nu doar în UE ci şi în ţări terţe“, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, citat de Agerpres.

„Practic, orice restricţie ai la nivel european le foloseşte şi altora ca să te scoată de pe piaţă. Ei cumpără, dar la un preţ mai mic.Tocmai de aceea vreau să discut cu oficialul european să vedem ce mai e de făcut şi să-i dăm drumul, pentru că există potenţial suficient pentru export“.

Probleme sunt şi cu bovinele

Potrivit ministrului, discuţiile cu comisarul european vor viza şi măsurile luate de România în privinţa unor boli care evoluează în apropiere de graniţele ţării, respectiv a pestei porcine africane şi a dermatozei nodulare contagioase a bovinelor, precum şi despre sistemului de ecarisare.

„Pe de altă parte, avem ameninţarea cu pesta porcină africană şi vreau să transmit oficialilor europeni măsurile pe care le-am luat pe situaţia cu Ucraina şi cu Moldova. De asemenea, vor mai fi discuţii şi pe ecarisare şi pe dermatoza nodulară la bovine, unde vreau să solicit sprijin tehnic şi unde se poate şi financiar“, a precizat ministrul Agriculturii.

Timp de gândire: două luni

În context, preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş, a subliniat că Autoritatea a solicitat săptămâna trecută în Comitetul Veterinar Permanent trecerea României pe anexa I a Deciziei europene, iar obiectivul asumat a fost ca în două luni să putem ieşi cu porcii vii la export.

„Solicitarea de trecere pe anexa I am făcut-o deja încă de săptămâna trecută în Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală şi în principiu sunt de acord cu modificarea anexei în privinţa României de a exporta porci vii în spaţiul comunitar şi nu numai.
Obiectivul nostru pe care ni l-am asumat este ca în două luni să ieşim la export, pentru că am demonstrat Comisiei că am făcut şi program de supraveghere şi prelevare de probe. Ulterior, după ce vom obţine de la CE acest acord, România va notifica şi la OIE, ceea ce permite ca după 70 de ani, România să recâştige dreptul de a face export şi cu animale vii dar şi cu carne“, a declarat pentru Agerpres Radu Roatiş.

Trilaterală cu Ucraina şi Republica Moldova

În ceea ce priveşte pesta porcină africană, şeful ANSVSA a menţionat că va exista o discuţie cu comisarul european referitoare la întărirea supravegherii la graniţe, urmând să propună o trilaterală, peste două săptămâni, pentru a se verifica şi din punct de vedere tehnic măsurile luate de Ucraina şi Moldova.

„Pe dermatoza nodulară avem deja un număr crescut de focare în Bulgaria, boală care s-a dus acum către Serbia. Aici avem şansa noastră cu bariera naturală, cu Dunărea, dar oricum trebuie să fim pregătiţi.
Vom face o simulare la nivel naţional în aceste sens şi vrem să invităm şi reprezentanţi din zona tehnică a Comisiei.
De asemenea, vrem să solicităm CE să avem un stoc de vaccin, care să fie pus la dispoziţie în 48 de ore de la apariţia primului caz, dacă se va întâmpla acest lucru. Practic, vrem să fim pregătiţi cu tot ceea ce trebuie. Totul este prevenţie", a spus Radu Roatiş.

Situaţie disperată în sector

Crescătorii de porci din România susţin că sectorul se află într-o situaţie disperată, fără precedent, din cauza crizei generale a sectorului european al cărnii de porc determinat de embargoul rusesc la importurile de carne de porc din Europa, numai în ultimul an pierderile fiind de peste 40 de milioane de euro.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), România avea la finele anului 2015 aproximativ 4,92 milioane de porci, fiind pe locul nouă în Uniunea Europeană. Înainte de 1989, în România erau crescuţi aproape 15 milioane de porci.

Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în judeţul Timiş, la fermele companiei Smithfield, unde au fost sacrificaţi peste 50.000 de porci.

În ceea ce priveşte situaţia evoluţiei dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (Lumpy Skin Disease), datele ANSVSA arată că la finele lunii mai erau confirmate în Grecia 46 de focare, în Bulgaria - 117 focare, în Macedonia - 21 de focare şi în Turcia - 17 focare.

De asemenea, Rusia a notificat, în seara zilei de 30 mai, primul focar, la Krasnodar, în apropierea Mării Negre, iar originea bolii din această ţară ar putea fi Turcia.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite