România a obţinut al 8-lea mandat în Consiliul Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor

0
0

România a câștigat, luni, un nou mandat în Consiliul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU), în cadrul alegerilor de la București, rezultat ce menține ţara noastră la conducerea ITU de peste 30 de ani, a transmis președintele ANCOM, Vlad Stoica.

La Palatul Parlamentului are loc a 21-a ediţie a Conferinţei Plenipotenţiarilor ITU, Foto: ANCOM
La Palatul Parlamentului are loc a 21-a ediţie a Conferinţei Plenipotenţiarilor ITU, Foto: ANCOM

,,Rezultatul votului de azi, în urma căruia am obţinut cel mai mare număr de voturi din Regiunea C, 160 din cele 179 valide, exprimate de statele membre în cadrul Conferinţei Plenipotențiarilor, este o nouă dovadă de încredere de care se bucură specialiştii români, care au un cuvânt important de spus în stabilirea liniilor directoare ale sectorului telecomunicațiilor la nivel mondial”, a declarat presedintele Autorităţii Nationale pentru Administrare și Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Vlad Stoica.

,,Doresc sa felicit echipa României, pentru lunga perioadă de timp în care a fost în prima linie la conducerea celei mai vechi agenții ONU, cea care a realizat cadrul ca omenirea să ajungă de la telegraf la tehnologiile de noua generaţie de astăzi. Faptul că azi am primit girul unui număr considerabil de state membre ale ITU pentru un nou mandat în Consiliu este o recunoaștere a meritelor experților români implicați în activitatea ITU, dar și ale diplomației române”, a declarat, la rândul său, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

Rezultatul alegerilor pentru Consiliul ITU, Regiunea C

Potrivit datelor ANCOM, România a participat la alegeri în cadrul Regiunii C (Europa de Est și Asia de Nord), unde 7 țări au candidat pentru 5 locuri.

Cele 5 state mandatate în cadrul Consiliului pentru următorii patru ani:

- România – 160 de voturi

- Azerbaidjan – 154 de voturi

- Polonia – 138 de voturi

- Bulgaria – 137 de voturi

- Republica Ceha – 134 de voturi

Alte candidaturi:

- Federaţia Rusă – 73 de voturi

- Belarus – 44 de voturi

Conferința PP 22

Conferinţa Plenipotenţiara a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) are loc în perioada 26 septembrie – 14 octombrie la Palatul Parlamentului din București. Pe parcursul celor trei săptămâni, se preconizează că PP-22 va atrage aproximativ 4.000 de participanţi, inclusiv șefi de stat și demnitari la nivel înalt din cele 193 de state membre ale ITU.

PP-22 va stabili politicile generale ale ITU, precum și planurile strategice și financiare pentru perioada 2024-2027, care vizează întreaga activitate a ITU, dar, cu precădere, aspecte-cheie ca incluziunea digitală şi reducerea decalajului digital, sau cele mai bune modalități de a mobiliza inteligenţa artificială (IA), internetul obiectelor (IoT) și retelele 5G și viitoare către 6G, împreuna cu alte tehnologii noi și emergente, pentru a îmbunătăți modul în care oamenii din întreaga lume trăiesc și muncesc.

Până în prezent, au avut loc alegerile pentru Secretarul general ITU, Secretarul general adjunct, pentru Directorul Biroului de Radiocomunicaţii, Directorul Biroului de Standardizare și Directorul Biroului de Dezvoltare, dar și pentru Consiliul de reglementare radio format din 12 membri și locurile statelor membre alocate regional în Consiliul ITU cu 48 de locuri, care guvernează ITU între Conferințele plenipotenţiare cuadrienale.

România şi-a depus candidatura pentru cel de-al optulea mandat consecutiv în cadrul Consiliului ITU, în luna aprilie a acestui an.

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor este organizaţia internaţională din sistemul Naţiunilor Unite specializată pentru tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), care promovează inovaţia în acest domeniu, împreună cu cele 193 de state membre şi cu peste 900 de membri din rândul companiilor, al universităţilor şi al organizaţiilor internaţionale şi regionale.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite