Preşedintele ANCOM: Licitaţia de spectru va impulsiona conectivitatea în România

0
Publicat:

Licitaţia de spectru va impulsiona conectivitatea în România prin creşterea cantităţii de spectru radio necesar pentru ca economia şi societatea să beneficieze de servicii de comunicaţii electronice de bandă largă, bazate pe noile tehnologii, consideră Vlad Stoica, preşedintele ANCOM, conform Agerpres.

În cadrul licitaţiei vor fi disponibili 555 MHz în cele patru benzi de frecvenţe Foto: ANCOM
În cadrul licitaţiei vor fi disponibili 555 MHz în cele patru benzi de frecvenţe Foto: ANCOM

"Licitaţia de spectru va impulsiona conectivitatea în România prin creşterea cantităţii de spectru radio necesar pentru ca economia şi societatea să beneficieze de servicii de comunicaţii electronice de bandă largă, bazate pe noile tehnologii. Suntem acum pe ultima sută de metri pentru lansarea acestei licitaţii, după, într-adevăr, o serie de evenimente care a dus la întârzierea organizării acesteia. Cu o bună colaborare şi un constant dialog între instituţiile statului, reprezentanţii Guvernului, cetăţeni şi industria de profil, am ajuns, sper eu, la un echilibru atât în privinţa condiţiilor de utilizare a spectrului scos la licitaţie, cât şi a taxei de licenţă şi a tarifului de utilizare a spectrului. Salut pe această cale aprobarea în şedinţa de Guvern a preţurilor de pornire în licitaţie, taxe care se vor constitui venit la bugetul de stat", a declarat Vlad Stoica, potrivit unui comunicat ANCOM.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, împreună cu industria de comunicaţii electronice şi societatea civilă, au dezbătut în cadrul şedinţei de Consiliu Consultativ proiectele de decizie referitoare la organizarea procedurii de selecţie competitivă pentru alocarea spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400-3800 MHz şi la tariful de utilizare a spectrului, alături de caietul de sarcini al procedurii de selecţie.

Forma finală a proiectelor de decizie a fost trimisă pentru publicare în Monitorul Oficial, urmând ca ANCOM să publice anunţul de lansare a licitaţiei de spectru şi să pună în vânzare caietul de sarcini pentru aceasta.

În cadrul licitaţiei vor fi disponibili 555 MHz în cele patru benzi de frecvenţe, operatorii câştigători urmând să acopere cu servicii de bandă largă minimum 70% din populaţia ţării, majoritatea zonelor urbane, autostrăzile existente, aeroporturile internaţionale şi căile ferate modernizate, precum şi un număr de 480 de localităţi identificate ca neacoperite sau slab acoperite cu servicii de comunicaţii mobile.

"O nouă etapă de punere la dispoziţia pieţei comunicaţiilor a unei cantităţi importante de spectru radio va avea loc în câteva săptămâni şi va fi baza pentru înviorarea dinamicii sectorului. Sperăm ca operatorii să îşi cântărească bine ofertele, căci spectrul e valoros, durata licenţelor este mare, iar anii ce vor urma sunt provocatori din mai multe puncte de vedere. Noi, echipa ANCOM, am făcut eforturi importante pentru a creşte încrederea operatorilor în perspectivele pe termen lung ale comunicaţiilor mobile în România", a declarat Bogdan Iana, vicepreşedintele ANCOM.

În cadrul procedurii de selecţie, ANCOM va acorda drepturi de utilizare care vor intra în vigoare din 2023, respectiv 2026, şi vor avea durata de valabilitate de 25 de ani, respectiv 22 de ani. Excepţie fac drepturile din banda 2600 MHz, pentru care durata de valabilitate va fi de 6 ani şi 3 luni, necesară pentru alinierea cu celelalte drepturi existente în această bandă.

Valoarea cumulată a preţurilor de pornire stabilite prin hotărârea Guvernului nr. 1139/2022 este de 693 de milioane de euro. Aceste valori au fost determinate în funcţie de o serie de factori, printre care referinţele naţionale şi europene privind valorile licenţelor în fiecare bandă dintre cele supuse procedurii de selecţie, proprietăţile fizice ale benzilor, drepturile existente în benzile de frecvenţe, precum şi durata şi condiţiile de utilizare a drepturilor ce vor fi acordate, precizează ANCOM.

Taxa de licenţă va fi achitată eşalonat, în primii ani de valabilitate a licenţelor.

"Tariful de utilizare a spectrului pentru benzile în care se furnizează servicii pe suport radio de bandă largă a fost redus semnificativ pentru benzile 1800 MHz, 2100 MHz şi 2600 MHz. Odată cu noile licenţe, tariful de utilizare în banda de 3400 - 3800 MHz va reflecta noua sa valoare, de bandă pionier pentru furnizarea în Europa de servicii pe suport radio de bandă largă de nouă generaţie. Suplimentar, în contextul organizării procedurii de selecţie în anul 2022, reducerea cu 30% a tarifului de utilizare a spectrului în benzile de frecvenţe 700 MHz, 800 MHz, 900 MHz şi 3400 - 3800 MHz va sprijini devansarea obiectivelor naţionale de conectivitate pe termen mediu şi lung. Accesul operatorilor la această reducere este condiţionat de asumarea unor angajamente majore de investiţii, prevăzute în caietul de sarcini al licitaţiei", subliniază comunicatul citat. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite