România a avut cea mai mare creştere procentuală a salariului minim în ultimii 10 ani, dar nivelul este în continuare incomparabil mai mic decât în Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:
salarii foto wall street

Dintre statele europene, România a înregistrat cea mai mare creştere procentuală a salariului minim în ultimii 10 ani, de 195%, Grecia fiind singurul stat european cu o scădere procentuală a salariului minim în acest interval, de 14%. Cu toate acestea, nivelul salarial de la noi este în continuare incomparabil mai mic decât cel din ţările occidentale.

De ce acest lucru? „Câştigul salarial reflectă, în mare parte, realităţile economice. Chiar dacă in prezent se înregistrează o creştere economică semnificativă, aceasta provine în mare parte din consum, nefiind una solidă, sustenabila pe termen lung”, afirmă analiştii KeysFin, care au realizat un studiu în acest sens.

Productivitatea muncii la noi este încă redusă, iar firmele evită să investească foarte mult în angajaţi, spun ei. Prin creşterea salariilor din sectorul bugetar, statul încearcă să impulsioneze piaţa, însă având în vedere cadrul economic instabil, prea puţini investitori au urmat acest trend. În absenţa unor condiţii investiţionale propice, precum infrastructura sau sistemul fiscal, România rămâne totuşi atractivă în ochii investitorilor mai ales prin costurile reduse cu forţa de muncă.

Pentru ca această tendinţă să se schimbe este nevoie de politici macroeconomice, de susţinerea investiţiilor cu dezvoltare pe orizontală. Abia atunci când economia nu va mai fi atât de fragilă, vom vedea o creştere reală a veniturilor angajaţilor români”, au explicat analiştii de la KeysFin.

salariu minim ue
EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite