Revoluția trenurilor de noapte din Europa a fost aclamată ca o alternativă la avioane

0
Publicat:

Trenurile de noapte au revenit în Europa după decenii de declin, ridicând perspectiva unor modalități mai durabile de traversare a continentului, în timp ce călătorii caută alternative pentru avioane.

Tren de noapte în Koln, Germania Foto Shutterstock
Tren de noapte în Koln, Germania Foto Shutterstock

Chiar și înainte de reîntoarcerea lor, trenurile de noapte puteau fi o modalitate plăcută, memorabilă și, uneori, economică de a parcurge distanțe lungi - dar norocul a fost întotdeauna un factor important.

În cel mai bun caz, tarifele pot fi avantajoase, combinând costul unui pat pentru o noapte și sute de kilometri de călătorie, dar prețurile cresc rapid pe rutele aglomerate, ceea ce le face adesea inaccesibile pentru majoritatea călătorilor.

Oriunde circulă, trenurile de noapte sunt complicate, necesită multă muncă și sunt costisitoare de operat - unul dintre principalele motive pentru care au intrat în declin.

Întârzierile se măsoară frecvent în ore, mai degrabă decât în minute, datorită devierilor de noapte, în timp ce calitatea cazării a fost inegală, variind de la modernă și confortabilă la elementară și învechită.

În egală măsură, noutatea dispare repede dacă încerci să dormi într-un vagon plin de adolescenți hiperactivi sau într-o petrecere a burlacilor. Nimănui nu-i place să ajungă într-un oraș nou la ora 7 dimineața cu senzația că a dormit pe o bancă din parc.

Totuși, recenta lor renaștere, în special în Europa continentală, se datorează atât preocupărilor crescânde legate de mediu, cât și lui Agatha Christie sau James Bond.

Răspândindu-se rapid din Scandinavia, fenomenul flygskam (rușinea zborului) încurajează călătorii preocupați de climă să caute alternative la călătoriile cu avionul pe distanțe scurte.

Acolo unde există legături feroviare bune, călătoriile pe distanțe lungi între marile orașe sunt din nou în plină expansiune după pandemia Covid-19, iar pentru călătoriile mai lungi, trenurile de noapte pot oferi o alternativă convingătoare la experiența neplăcută a zborurilor matinale.

Condusă de rețeaua „Nightjet” a Căilor Ferate Federale Austriece (ÖBB), legăturile de noapte între marile orașe europene au fost restabilite și extinse în ultimii ani, inversând decenii de scădere a serviciilor.

Acestea vor primi un nou impuls în decembrie, când noi trenuri luxoase vor intra în funcțiune între Viena și Hamburg. Dispunând de cabine de dormit confortabile, de „poduri” discrete pentru călătorii singuri, mai degrabă decât de canapelele tradiționale comune și de cabine complet accesibile, cele 33 de trenuri noi sunt poate cel mai vizibil semn că au revenit călătoriile feroviare de noapte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite