Responsabilitatile ANSVSA in domeniul sigurantei alimentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia de piata postindustriala a dus la cresterea productiei de alimente peste nivelul necesar al populatiei din multe tari si a creat disponibilitati foarte mari pentru export. Acest lucru

Economia de piata postindustriala a dus la cresterea productiei de alimente peste nivelul necesar al populatiei din multe tari si a creat disponibilitati foarte mari pentru export. Acest lucru inseamna o circulatie masiva de produse extrem de variate, dar si o crestere a riscurilor in aceasta sfera. Pentru a reglementa problema sigurantei alimentelor pentru populatie, comunitatea europeana a infiintat Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA). Aceasta evalueaza, gestioneaza si comunica riscurile alimentare. Romania s-a aliniat cerintelor Comunitatii Europene in domeniul sigurantei alimentare si a fost infiintata Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Institutia a fost creata prin reorganizarea Agentiei Romane pentru Siguranta Alimentelor, a Agentiei Nationale Sanitare Veterinare din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, precum si a unor servicii care functioneaza in structura Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. ANSVSA are personalitate juridica, se afla in subordinea Guvernului si in coordonarea primului-ministru, prin Cancelaria Primului-Ministru si autoritatea statului in domeniul veterinar si al sigurantei alimentelor. Actele normative care au stat la baza infiintarii ANSVSA sunt: Ordonanta Guvernului numarul 42/2004 privind organizarea activitatii veterinare si pentru siguranta alimentelor, aprobata prin Legea nr. 215 din 27 mai 2004, publicata in Monitorul Oficial nr.531 din 14 iunie 2004 si Hotararea de Guvern nr. 308/2004, privind organizarea si functionarea Agentiei si a unitatilor din subordinea acesteia, cu modificarile si completarile ulterioare. Pe langa atributiile sale in domeniul sanitar-veterinar, ANSVSA constituie structura de contact cu Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara si actioneaza pe baza autonomiei functionale si decizionale, conform angajamentelor asumate de Romania fata de Comisia Europeana. In acest sens, Agentia este abilitata sa elaboreze si sa promoveze, in colaborare cu alte autoritati implicate, cadrul legal in domeniul sigurantei si al calitatii alimentelor. De asemenea, participa la activitatea de standardizare, gradare si calificare a produselor alimentare, in acord cu standardele de calitate europene, ANSVSA fiind punctul de contact si structura responsabila pentru Codex Alimentarius in tara noastra. Strategia ANSVSA porneste de la principiul conform caruia supravegherea sanatatii animalelor, a salubritatii produselor de origine animala si a calitatii acestor alimente constituie o garantie a sigurantei intregului lant alimentar. Conform legislatiei in vigoare, ANSVSA are urmatoarele atributii in domeniul sigurantei alimentelor: coordoneaza elaborarea si implementarea strategiei si legislatiei privind siguranta alimentelor; elaboreaza norme pentru siguranta alimentelor pentru domeniile de competenta, obligatorii pentru toate persoanele fizice si juridice; promoveaza si coordoneaza realizarea metodologiilor unitare de evaluare a riscului in domeniu. De asemenea, Agentia evalueaza riscul si recomanda autoritatilor competente dispunerea masurilor ce se impun atunci cand apare o problema majora, care poate periclita sanatatea oamenilor. ANSVSA coordoneaza activitatile de elaborare a codurilor de buna practica, precum si activitatea de supraveghere si control privind siguranta alimentelor, de la producerea materiilor prime pana la distribuirea alimentelor catre consumator. In plus, Agentia pune in practica politicile guvernamentale in domeniul sigurantei alimentelor, coordonand si activitatea de standarde, marci si licente in industria alimentara, activitatea de formare a personalului implicat in realizarea activitatilor de supraveghere si control din domeniul sigurantei alimentelor. Specialistii ANSVSA furnizeaza avize stiintifice si asistenta tehnica in cazurile prevazute de legislatia nationala si comunitara, precum si, la cerere, elaboreaza programe nationale in domeniul sigurantei alimentelor, impreuna cu celelalte institutii abilitate, si proiecte de acte normative in vederea indeplinirii atributiilor specifice. ANSVSA reprezinta punctul national de contact si coordonatorul la nivel national al Sistemului rapid de alerta - SRA. Agentia organizeaza serviciile sanitar-veterinare de stat si stabileste necesitatile de finantare ale acestora, precum si atributiile si responsabilitatile acestora. Orice persoana fizica sau juridica poate obtine informatii obiective si poate prezenta contestatii in domeniul sigurantei alimentelor la "telefonul verde". De asemenea, Agentia emite avize stiintifice privind produsele, altele decat alimentele si hrana pentru animale, chiar si pentru cele obtinute din organisme modificate genetic, asa cum sunt definite prin Ordonanta Guvernului nr. 49/2000, privind regimul de obtinere, testare, utilizare si comercializare a organismelor modificate genetic prin tehnicile biotehnologiei moderne, precum si a produselor rezultate din acestea.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite