Renault și Airbus colaborează pentru baterii mai bune pentru avioane și mașini electrice

0
Publicat:

Constructorul european de avioane Airbus şi grupul auto francez Renault au încheiat un parteneriat pentru a o nouă generaţie de baterii electrice, destinate autoturismelor şi avioanelor.

Avioanele Airbus ar putea fi dotate cu baterii electrice. Foto Shutterstock
Avioanele Airbus ar putea fi dotate cu baterii electrice. Foto Shutterstock

Echipe de inginerii de la ambele companii îşi vor uni forţele pentru a face cercetări şi a dezvolta soluţii care au legătură cu stocarea energiei, unul din principalele obstacole care stau în calea dezvoltării de baterii care să ofere o autonomie sporită vehiculelor electrice. În cazul Airbus, parteneriatul cu Renault va permite dezvoltarea de tehnologii care au legătură cu avioanele hibrid-electrice.

"Pentru prima dată, doi lideri europeni din industrii diferite vor face schimb de tehnologie pentru a modifica viitorul avioanelor hibrid-electrice", a declarat vicepreşedintele pentru inginerie de la Renault, Gilles Le Borgne. "Aviaţia este un domeniu extrem de solicitant în termeni de siguranţă şi consum de energie, şi la fel este şi industria auto", a adăugat Gilles Le Borgne.

Colaborarea se va concentra pe optimizarea managementului energiei şi reducerea greutăţii bateriilor electrice, în condiţiile în care atât Renault cât şi Airbus vor să treacă la bateriile de tip solide-state. De asemenea, cele două firme au promis că vor studia întregul ciclu de viaţă al viitoarelor baterii, inclusiv reciclarea lor pentru a le reduce amprenta asupra mediului.

Renault Group se bazează pe complementaritatea celor 5 mărci ale sale - Renault - Dacia - Lada - Alpine şi Mobilize - şi propune clienţilor săi soluţii de mobilitate durabile şi inovatoare. Prezent în peste 130 de ţări şi având peste 170.000 de salariaţi, Grupul a vândut 2,9 milioane de vehicule în 2020. 

Parteneriat pentru stații de încărcare cu hidrogen lichid

Tot miercuri, Airbus a anunțat, într-un comunicat remis „Adevărul”, că a încheiat un parteneriat cu ArianeGroup, o societate mixtă deținută în mod egal de Airbus și Safran, și un lider mondial în tehnologiile de propulsie spațială, și că vor lucra împreună pentru a construi prima instalație de realimentare cu hidrogen lichid pentru aeronavele ZEROe la Toulouse, aeroportul Blagnac.

Stația va fi operațională în 2025.

ArianeGroup va proiecta, produce și susține operațiunile de alimentare cu hidrogen lichid sistem necesar demonstratorului ZEROe al Airbus în momentul în care acesta se îmbarcă în testul său la sol și în zbor campanie - urmează să înceapă la mijlocul acestui deceniu.

image

ArianeGroup este antreprenorul principal al vehiculelor de lansare Ariane, care au fost propulsate de hidrogen lichid de mai bine de 40 de ani.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite