Rectificarea bugetară intră în Parlament. PSD şi ALDE insistă ca pensiile să crească cu 40%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ordonanţa privind rectificarea bugetară a ajuns miercuri în Parlament, care intenţionează să o modifice astfel încât pensiile să crească cu 40%, aşa cum prevede legea, în loc de 14%, cum a decis Guvernul.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis miercuri să trimită ordonanţa privind rectificarea bugetară pentru dezbatere şi raport Comisiilor de buget-finanţe.

La finalul şedinţei, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat că social-democraţii vor face modificarea la rectificarea bugetară, astfel încât pensiile să se mărească cu 40%.

„Astăzi am convocat şedinţa Birourilor permanente reunite ale Camerei şi Senatului, am distribuit către comisii rectificarea bugetară şi probabil că săptămâna viitoare vom face şi modificarea şi vom elimina acea diminuare a majorării punctului de pensie cu 26%, pe care a făcut-o Guvernul Orban”, a anunţat Simonis.

În replică, pemierul Ludovic Orban le-a solicitat responsabilitate parlamentarilor la dezbaterea ordonanţei privind rectificarea bugetară.

„Solicit parlamentarilor să susţină OUG de rectificare a bugetului, pentru că e construită analizelor, studiilor de impact şi a resurselor efective de care dispunem. Orice cheltuială suplimentară introdusă în dezbaterea OUG se va întoarce împotriva tuturor românilor, va accentua dezechilibrele şi riscă să compromită perspectivele de relansare economică pe care le-am construit pe termen mediu şi lung”, a declarat  Ludovic Orban.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat de asemenea că Ordonanţa privind rectificarea bugetară va fi modificată în Parlament, întrucât prevede majorarea pensiilor doar cu 14%, nu cu 40%, aşa cum prevede legea.

„Vom modifica Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care priveşte rectificarea bugetară. O să o modificăm pentru că ea prevede majorarea pensiilor cu doar 14% şi nu cu 40% aşa cum spune legea. Nu vom tolera furtul din banii care se cuvin pensionarilor şi nu vom accepta să fie bani pentru cumpărat parlamentari, pentru echipamente la suprapreţ, pentru servicii secrete, pentru avioane şi rachete şi tocmai când ajungem la mărirea pensiilor bugetul se termină”, a scris, miercuri, pe Facebook, Tăriceanu.

Acesta a adăugat un mesaj către preşedintele Klaus IOhannis şi premierul Ludovic Orban.

„Domnilor Iohannis şi Orban, nu vi se pare ciudat că doar atunci când este vorba de bani pentru pensionarii cu pensii mici şi pentru alocaţii pentru copiii ţării, brusc, ţara este în pericol de faliment??? Reveniţi cu picioarele pe pământ pentru că şi dacă aţi scăpat de votul din Parlament riscaţi să nu scăpaţi de furia poporului pe gâtul căruia ţineţi apăsat piciorul”, a mai transmis Tăriceanu.

Şi fostul ministru al Muncii Marius Budăi a afirmat că PSD va depune amendamente la proiectul de lege privind rectificarea bugetară, în baza căruia pensiile vor fi majorate cu 14 procente de la 1 septembrie 2020.

În 24 august, premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională, în cazul în care PSD va modifica în Parlament proiectul de rectificare bugetară, în sensul majorării pensiilor cu 40% şi a creşterii salariilor profesorilor începând cu luna septembrie.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite