Impactul creşterii pensiilor şi alocaţiilor este de 13 miliarde lei. Analist: Ghinion! Tot atât au fost investiţiile statului pe primele şapte luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Impactul creşterii pensiilor şi alocaţiilor care intră în vigoare în această lună este de aproximativ 13 miliarde lei, pentru anul viitor. Această sumă reprezintă cam cât au fost investiţiile publice în primele şapte luni, arată analistul economic Iancu Guda.

Guvernul a decis cu ocazia celei de-a doua rectificări bugetare o majorare de 14% a punctului de pensie de la 1 septembrie ceea ce implică, potrivit Consiliului Fiscal, un efort bugetar important, de 3,6 miliarde lei în anul 2020 şi respectiv 10,92 miliarde lei în anul 2021.

Totodată, majorarea alocaţiilor pentru copii cu 20% de la 1 august, urmată de majorări succesive până la 1 iulie 2022 implică cheltuieli anuale mai ridicate cu circa 7 miliarde lei după 1 iulie 2022, impactul bugetar pentru anul 2020 fiind de circa 0,4 miliarde lei, iar pentru anul 2021 de circa 3 miliarde lei, afirmă Consiliul Fiscal.

Aşadar, începând de astăzi, punctul de pensie urcă cu 14%, la 1.442 lei, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari (pensia minimă) creşte la 800 lei, cu 13,63%, iar alocaţiile se majorează cu 20%, urmând alte două majorări similare succesive în 2021 şi încă două în 2022 (februarie - august).

„Impact bugetar anualizat al creşterilor care intră în vigoare astăzi: aproximativ 13 miliarde lei. Ghinion! Cam tot atât au fost investiţiile publice în primele 7 luni din acest an (cheltuieli de capital de 12.074 mil lei)”, scrie Iancu Guda, pe Facebook.

Analistul este de părere că pensiile trebuie corelate cu potenţialul economiei de a le plăti. „În caz contrar, vom deconta foarte scump pe termen lung (inflaţie, supraîndatorare, creştere vârstă pensionare sau noi taxe), în contextul proiecţiilor demografice dezastruoase”, spune el.

Iancu Guda propune o indexare automată anuală calculată în funcţie de inflaţie + 50% din creşterea salariului mediu în privat.

„Adevărata reformă este creşterea graduală a contribuţiilor la Pilonul II până la 5%-6% (2025) şi cel puţin 10% (2030)!”, afirmă el.

Totodată, Iancu Guda consideră că alocaţiile nu mai trebuie majorate din pix (subvenţionare pe datorie), ci crescute prin reduceri aplicate impozitului pe venit plătit de părinţi (stimulare cu valoare adăugată).

Potrivit lui, impactul bugetar poate fi acelaşi, dar generezi efecte benefice în economie (creşterea natalităţii şi albirea economiei prin reducerea plăţii salariului la negru)!

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite