Recapitalizarea băncilor europene necesită 150 de miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economistul-şef al Deutsche Bank, David Folkerts-Landau, a declarat că este nevoie urgent de un fond de salvare, în valoare de 150 de miliarde de euro, pentru recapitalizarea băncilor care au probleme financiare.

„Europa este într-o situaţie extrem de precară şi trebuie să înceapă să-şi rezolve problemele extrem de rapid, altfel ar putea avea loc un accident. Nu sunt un profet, sunt realist”, a declarat economistul-şef al celui mai mare grup bancar german, potrivit Bloomberg, citat de Agerpres.

Banca Centrală Europeană estimează că 7,1% din creditele bancare din zona euro erau neperformante la finele lui 2015, de cinci ori mai mult decât raportul din SUA. Cele mai grele situaţii sunt în Italia şi Grecia. Băncile italiene au în portofolii credite neperformante de circa 360 de miliarde de euro, iar Guvernul de la Roma a discutat cu autorităţile de reglementare soluţii pentru sprijinirea instituţiilor financiare. Unii specialişti în domeniu apreciază că criza din sistemul bancar italian ar putea să se extindă în restul Europei, fapt pentru care ar trebui regândite regulile care limitează ajutoarele de stat pentru instituţiile financiare.

„Nu mă aştept la o nouă criză financiară globală, aşa cum s-a întâmplat în 2008. Băncile sunt mult mai stabile astăzi şi au mai mult capital. În acest moment ne confruntăm cu o spirală lentă, descendentă”, a explicat Folkerts-Landau, potrivit Agerpres.

El a anunţat că, recent, a achiziţionat 100.000 de acţiuni Deutsche Bank şi a afirmat că este optimist în privinţa perspectivelor băncii. În ultima vreme, îngrijorările cu privire la soliditatea financiară a Deutsche Bank au afectat cotaţia acţiunilor băncii germane. Vicepreşedintele BlackRock, Philipp Hildebrand, a afirmat luna aceasta că autorităţile UE ar trebui să permită guvernelor să preia temporar participaţii în băncile lor, aşa cum s-a întâmplat în SUA, unde Trezoreria a înfiinţat programul Troubled Asset Relief Program în luna octombrie 2008, imediat după colapsul Lehman Brothers, pentru a salva sistemul bancar.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite