Ratele la creditele în lei se calculează după un nou indice, de astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cele mai mici dobanzi la credite banca ghiseu FOTO Adevarul

Banca Naţională a României va publica, începând cu 2 mai, noul indice care va fi folosit pentru calcularea ratelor la toate creditele noi luate de români, începând cu această dată. Pe de o parte, PSD susţine că ratele românilor vor scădea cu până la 18%, iar pe de alta analiştii spun că scăderile sunt de doar câţiva lei. Şi împrumuturile prin Prima Casă ar putea deveni mai scumpe.

Guvernul a decis, prin Ordonanţa 114, să schimbe indicele de referinţă la creditele în lei, motivând că dobânda ROBOR este mai mare decât dobânda la care se împrumută băncile între ele prin tranzacţiile efective.

Astfel, începând cu 2 mai, indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC – va înlocui ROBOR. Acesta va fi un indice de referinţă trimestrial pentru creditele noi în lei cu dobândă variabilă acordate consumatorilor şi pentru refinanţări. Este important de precizat că,  pentru cei care au contractat deja credite în lei cu dobândă variabilă, ratele se vor calcula în continuare pe baza ROBOR. Cei care doresc să beneficieze de noul indice pot cere o refinanţare.

În prezent, ratele se calculează pe baza ROBOR la 3 luni, care la sfârşitul lunii martie era de 3,23%. Noul indice va fi calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul patru din 2018. Acesta este şi unul din principalele motive pentru care dobânzile ar putea să scadă, în următoarea perioadă, mai precis pentru că vor fi calculate pe baza tranzacţiilor derulate cu cinci luni în urmă. Potrivit statisticilor BNR, dobânda medie a tuturor tranzacţiilor realizate efectiv pe interbancar în utitmul trimestru din 2018 a fost de 2,39%. Acest lucru înseamnă o dobândă cu circa 1% mai mică decât cea utilizată până acum.

PSD anunţă rate cu 18% mai mici, analiştii cu doar câţiva lei                                                     

Ratele la creditele românilor urmează să scadă cu până la 18%, în urma înlocuirii ROBOR cu noul indice, susţine Departamentul pentru Politici Fiscal Bugetare al PSD. Drept exemplu, rata la un credit ipotecar existent de peste 5 ani va scădea cu 18,4%, ceea ce înseamnă un minus de 184 lei, la o rată anterioară de 1.000 lei. O scădere majoră este şi la un credit ipotecar nou cu o rată de 1.000 de lei, de 17,2%, adică de 172 lei. În cazul unui credit de consum existent, luat pentru 1-5 ani, o rată de 1.000 de lei va scădea cu circa 9%, adică 90 lei, în timp ce pentru un credit nou rata va scădea cu 9,5%, adică 95 lei.

Băncile sunt mai puţin optimiste. Simulările realizate de bancheri arată că, pentru un credit ipotecar în lei, ratele la creditele în derulare vor scădea în primă fază, cel puţin, cu circa 5%. De asemenea, se vor reduce şi ratele la creditele de consum, dar numai cu circa 1,5%, potrivit calculelor bancherilor.

Rate mai mari la Prima Casă

Creditele prin programul guvernamental Prima Casă ar putea deveni mai scumpe decât un credit ipotecar standard, odată cu calcularea ratelor după noul indice care înlocuieşte ROBOR, spun specialiştii.

Dragoş Nechifor, broker de credite, susţine că două bănci iau în considerare să excludă programul Prima Casă de la noua formulă de calcul pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, anunţă Digi24. Ratele ar putea fi calculate după vechea formulă, adică în funcţie de ROBOR. Prin urmare, ratele la un împrumut prin Prima Casă ar putea să fie mai mari decât la un credit ipotecar standard.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite